Undskyldning nr. 7: Hvor skal jeg begynde?

Det afhænger af din nuværende form, kondition, fysiske muligheder/svagheder og mentalitet.

Uanset aktivitet så er det naturligvis en god ide ikke at have så mange kilo på sidebenene.  Siden du læser med her på de3faktorer. dk så taler sandsynligheden for, at du har et par stykker at give af (eller måske barer interesseret i hvad jeg skriver 🙂  ).

Såfremt du har mere end  lidt overvægt, så bør du nok holde dig fra knæ-/ryg-belastende aktiviteter fx løb.  Løb er godt nok en af de sportsgrene som hiver flest kalorier pr. halvtimes aktivitet…tilgengæld kræver den også at der knokles for det.

Bare rolig, der findes masser af aktiviteter hvor du kan være med, som indebærer løbeaktivitet og har et fornuftigt forhold til knæ/ryg.

Selvom du ikke er overvægtig, så kan du sagtens have en ringe kondition.  igen, såfremt du er overvægtig på den klassiske fede måde, så taler sansynligheden for, at du nok ikke er så særlig vant til udfoldelse af den svedfremkaldende slags i længere tid ad gangen.
Måske skal du have opbygget en grundform-/-kondition før du rigtig giver dig i kast med motion på niveau som er gavnligt for dit vægttab.  Du kan sagtens opbygge en grundform, mens du lærer de grundlæggende teknikker i den aktivitet du vælger.

Gør dig selv den tjeneste at lave en konditonstest med jævne mellemrum fx Coopers 12minutters test. Testen går ud på, at du skynder dig så meget du kan i 12 minutter og ser hvor mange meter du får tilrettelagt.  Særlig her i starten vil du kunne se forbedringer fra gang til gang…særlig når du undlader undskyldning nr. 5.  Det som testen helst ikke må begrænses af er smerter i bevægapparatet, men af din konditionsmæssige kapacitet til at give den en skalle i 12 minutter.
Såfremt du er i så dårlig form, at du ikke kan løbe i 12 minutter og du ingen problemer har i bevægapparatet, jamen så bare find din løbegrænse indenfor de 12 minutter…og så gå resten op til 12 minutter.  Et lille staldtip: Særlig din første test vil du have svært ved at økonomisere dine kræfter, men efterhånden som du prøver testen, så vil du finde ud af at spare på kræfterne i begyndelsen og så totalt set klare dig bedre.
Der findes også andre konditionstests i tilfælde af, at du har problemer med ryg, knæ mv som gør, at du ikke kan gennemføre coopertesten. Jeg vil dog råde dig til at kontakte en fysioterapeut eller tilsvarende som kan lave en test som er velegnet til netop din skavank.

I hele taget, hvis du har misvedligeholdt din krop ved manglende motion i en sådan grad, at du allerede har skavanker, så opsøg professionel sundhedspersonale som kan hjælpe dig i gang på den helt rigtige måde.
Det kan også være, at du kan nøjes med at få nogen gode råd til øvelser/aktiviteter som er gavnlig for dig.  En ting er helt sikker: at blive ved med at være sofakartoffel er i hvert flad ikke gavnligt på sigt.

Med hensyn til mentalitet, så er det nok en god ide at rydde op i din grundholdninger til fysisk aktivitet.  Når du har gjort det, så vil du opdage de aktiviteter som er lige i nabolaget eller på anden måde i bund og grund ikke er så langt væk.   Bearbejdning af grundholdninger er faktisk ret intenst.

This entry was posted in Hjerte and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.