tanker om ….ord og udtryk i forbindelse med vægttab

Lad mig slå en ting fast med 28tommer søm:  varigt vægttab er ikke noget man “bare lige” laver.

Det er utrolig fristende at ønske et hurtigt fingerknips og vupti, så er hvepsetaljen synlig; mavemusklernes indpakning er forsvundet og igen vises en nydelig sixpack; kærlighedshåndtagene er svundet ind osv osv osv.

Denne higen efter “instant gratification” eller på dansk: øjeblikkelig tilfredsstillelse gør også, at man i sit tankesæt og ordvalg har en tendens til at være noget bombastisk.

kamp

Nu har jeg fulgt med i overvægtsrelaterede debatfora efterhånden i 8-9 år og et udtryk kommer igen og igen:  kampen mod kiloene.
Jeg syntes helt ærlig, at man lige bør filosofere på hvad en kamp egentlig er for en størrelse. I min artikel om sproget giver jeg nogen indledende bemærkninger om netop kampen og jeg kunne naturligvis vælge at fabulere lidt mere om kampen, men jeg tror, at mine læsere har fundet ud, at jeg ikke bryder mig om at bruge kamp i forbindelse med vægttab.

Alternativer til kamp kunne være:  proces, beslutning, handling eller måske et rigtig langt ord – ok, hjemmekonstrueret – vægttabsfremmende adfærdsmønster.
I denne sammenhæng bør man så lige huske, at det ikke er nok, at fjerne selve udtrykket kamp med alternativerne….der følger en masse associationer med de enkelte ord. De er ligeså vigtige som selve ordene.

at synde

begrebet at synde er også et af disse udtryk som bliver udvandet, når det bruges i forbindelse med vægttab. Synde og afarter af udtrykket er noget man gør i en religiøs sammenhæng overfor sin gud. Jeg er ikke særlig religiøs af mig, men forstår nu alligevel ikke at blande religiøse udtryk ind en mere jordisk beslutningsrække, hvor ens liv er i centrum..og ikke guden.

Alternativer til  at synde kunne være: afvige,  sætte på hold, omprioritere, eller et lidt længere udtryk: har en enkelt situation undladt at udføre vægttabsfremmende adfærd.
Igen ikke noget med bare at fjerne selve udtrykket at synde.  Alt hvad der ligger i slipstrømmen på synde skal også slippes.


www.de3faktorer.dk

This entry was posted in Hjerne and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.