Retorik – online diskussioner

Facebook, web-fora, youtube-kommentarspor. Ja alle steder man på internettet kan udveksle meninger med andre mennesker, der sker der retoriske-kneb til at man selv fremstår som lidt smartere end den anden part eller den anden part fremstår knap så smart.

Der findes forskellige kneb der anvendes.

Argumentum ad absurdum. (eller på dansk: hvad bliver det næste).

Den type af argumenter bygger på det modparten af har sagt og herefter trækkes eksemplet helt ud i det absurde for at få modparten til at fremstå dum i det oprindelige forslag.

Modsætningsvis slutning

Man argumenterer for et standpunkt, mens ens meddebatører går over i modsatte grøft. Fx “vi skal tænke på kvinders rettigheder”….bliver mødt med: skal mænd ingen rettigheder have? Eller “vi skal tænke på hjertepatienterne” bliver mødt med: ja ja, lad os da bare glemme alle nyrepatienter.

Whataboutism (jamen hvad så med….)

Man italesætter en problemstilling, mens meddebattører så kommer med et helt andet tema. Fx en diskussion om hvordan man som samfund kan gøre noget med ved plastikforureningen……så “jamen vi skal også tænke på de ældre”.

Der mange flere retoriske kneb, så der kommer mere på denne side over tid.

Indtil da, så syntes jeg du burde kigge forbi youtube-kanalen: rationality rules. Han har et helt arsenal af retorik og hvornår det kan bruges og snarere hvornår det ender med, at vedkommende der fremfører retorikken fremstår som at have et validt argument, men ved nærmere eftersyn slet ikke rammer skiven.