Tro – religionskritik

Følgende er en tilnærmet oversættelse af videoklippet: https://www.youtube.com/watch?v=PV8tUv-6X8Q

Lad mig starte med en provokation af en vis kaliber:
Den der har let ved at tro på noget….er sværere at få overbevist med viden.

Dette er et indlæg serveret med blandede bolcher. Nogen er helt nemme at sluge…. andre noget svære at tygge.

På den ene side er religionskritik aldrig været lettere. Og samtidig aldrig været vanskeligere.

Det lette er, at tankemæssigt er grænsende til det absurde at begrundelsen af et guds eksistens er at den manglende eksistens ikke kan bevises. Det ville være et interessant tankeeksperiment at begå samme logik over for tandfeen; påskeharen eller enhjørningen. Der vil mange voksne også påstå at man vil se beviser før eksistensen anerkendes.

Endvidere kan man blot gå ned af historiske begivenheder i den fjerne fortid eller blot de senere års begivenheder, hvor religion enten har været udløser eller katalysator for konflikter i opdelingen mellem de gode (som så gerne er den der tror på x-gud) og de onde (dem der tror på y-gud) og den anden part ser det naturligvis på samme måde.

Det er også nemt, når man tænker på hvilke andre tankesæt indeholdende livsværdier som findes uden religiøst islæt: Epikur, darwin, Marx, Nietsche, Feuerbach ; Kant osv osv osv.

Og det bliver hellere ikke meget nemmere når repræsentanter fra den katolske kirke foregriber sig på børn….Og oveni købet gør et signifikant mørklægningsarbejde , der så heldigvis ikke var så effektiv.

Der også vanskeligheder når der fra fælleskassen financieres længerevarende universitetsuddannelser i fortællekunst og retorik ….som vi kalder for teologi-studiet.

Det er heller ikke nemt, når man skal bryde op med tankesæt der er blevet indarbejdet fra barns ben….Og stadig bliver . Det er ikke rart at indrømme at må har bygget sine mere dybereliggende livsværdier på forkerte fundamenter. Man bliver kritik-immun når man møder kun korte punchlines og ikke bliver præsenteret for sindsbevægende alternativer.

Det bliver heller ikke nemmere, når politikere og meningsdannere heller ikke har opdaget, at samfundet ikke bygger på kristlige værdier, men faktisk nærmere på trods af disse er kommet så langt.
Lad os tænke i baner som Demokrati ; Menneskerettigheder ; Ytringsfrihed ; Pressefrihed eller noget så basalt som ligebehandling af mænd og kvinder.
Skred i disse værdier sker ikke med kristendommens velsignelse eller startsteder, nej snarere på trods af Instititutionen “kirke”.

Det hjælper heller ikke, når man på en skattebillet ser posteringen “kirkeskat”, at personer uden større tilknytning til en kirketradition tror, at økonomien ved kirkelige institutioner, handlinger osv osv, hviler i disse kirkeskatter. Næh, Frikirker og religiøse sammenslutninger kan få bidrag fra deres medlemmer, hvor medlemmer kan trække bidragene fra i den almindelige skatteberegning og ALLE dermed faktisk er med til at financiere tilbedning af gudebilleder og fortolkninger heraf, som man ikke selv er tilhænger af….eller endda måske slet ikke har hørt om.
og selv folkekirken og dennes økonomi hænger ikke kun i kirkeskattens indtægter. Statskassen er også åben for udgifter som er lidt mere end hvad kirkeskatten kan indbringe.

Men lad det stå til trone, at selvom religionskritik er en svær opgave, så er den mere nødvendig end nogensinde.

Sålænge religiøse sammenslutninger er af den egenopfattelse at være i besiddelse af den absolutte sandhed og moralbegreber.
Sålænge at professionelle religionsformidlere stadig fordømmer og foragter homoseksualitet ; ligebehandling af mænd og kvinder

Og hvad er så alternativet til alt det religion. Jamen der er er alternativer….og den finder heldigvis også større og større indpas, men under andre suboverskrifter og værdiglidning til et mere oplyst samfund… Under en samlebetegnelse kan man kalde et for Oplysing og humanisme.

Oplysning og Humanisme bygger på tre ben.
videnskab om at danne viden
Filosofi om at forstå og fortolke hvad det er for en viden vi har og hvad den bruges til.
Samt kunst for at anerkende menneskets behov for kreativitet, æstetik og livsglæde.

Det er heller ikke være at man skal afskaffe religion i al den afskygninger….. blot at religionen bliver til en privatsag.
Både politisk, juridisk og ikke mindst adskilles financielt fra statslig understøttelse.

Lad etikken blive styret af interessen for mennesker og dyr.
Og ikke en imaginær gude-deitet der ikke beskæftiger sig med det levende, men om hvad der måtte ske hidsides.
Det gælder om at deltage i festen som kaldes for livet…. og ikke et helvede på jord.

Lad følgende være afskedssalut: Hvem der kan frembringe atomspaltninger og bringe satellitter i kredsløb om jorden…. der bør man udvise en intellektuel og emotionel modenhed og kapacitet, hvor der ikke længere bør søges sandheder i myter og historier, der blev udviklet i en – efter nutidens viden – primitiv hyrdekultur.

 

 

Her en replik en bibel/gud-fortalers argumenter på hvorfor bibel/gud stadig bør bruges tid på. Min replik i højre kolonne