Og nu til noget helt andet: husholdningsøkonomi

som min omgangskreds ved, så har husstanden her anskaffet en bil.

I den sammenhæng har vi undersøgt andre måder at skrue vores husholdningsøkonomi sammen på.
Og så kom jeg i tanke om en udsendelse på TV3 om personer som er ude i økonomisk uføre.

Ikke at husholdningsøkonomien er i uføre hos os, men nogen af teknikkerne kan sagtens bruges alligevel.

Fx har vi i vores husholdning fællesøkonomi. Med de fordele og ulemper (ulemper?) som det fører med sig.

For at styre den økonomi så har vi hidtidig haft hver vores lønkonto, hvor lønnen går ind. Fra lønkontoen går der så et fast beløb til de faste udgifter som der nu engang er (husleje, lån, forsikring, telefoni, internet osv osv osv osv…kort sagt: alt hvad der kan køre på en betalingsservice). Til lønkonti’erne er der tilknyttet Dankort til hver konto.For at styre, at alle pengene efter budgetten har fået hvad budgetten skal have ikke går helt fløjten har jeg sørget for, at hver Dankort konto havde x kroner til forbrug, hvor overskydende beløb kom over på en opsparingskonto…..og så tjekkede jeg ca. hver 2. uge om der stadig var penge tilbage på Dankortkontoen. Såfremt der manglede penge, så tilbageførte jeg penge fra opsparingskontoen til Dankort-konti’ene i nødvendigt omfang.

Rent visuelt ser det således ud:

En ting er helt sikkert:  for pengeinstitutterne er denne model en guldkalv.

Lad mig forklare.   Naturligvis tjener banken penge på at låne penge ud.  Det er boliglånet og billånet.  Det er ligesom bankens forretning.
På den anden side, så er der lønkonti’ene, budgetkontoen og opsparingskontoen, hvor der – i vores tilfælde –  oftest er en rimelig sum penge.  Nu ved jeg så ikke med alle andre banker – eller bedre sagt: det burde vist være almen viden – så får man meget lidt rente eller hvad der svarer til ingenting i rente ved at have pengene stående i banken.
Når man i en situation som vores kan have en god opsparing og penge-indstrømningen i starten af måneden gør at man faktisk stiller banken nogen penge til rådighed, som de er smarte nok til at låne ud til os selv….jamen, så svarer det faktisk en til, at man låner sine egne penge.  Og det er der altså ingen grund til, uanset hvor god eller dårlig ens økonomi måtte være.

Derfor er vi gået over til en anden model:

Fordelen ved denne model er, at nu lander alle indkommende penge (løn, nemkonto osv osv osv) på én konto. Denne konto er den samme som budgetkonto, bolig- og bil-lån, samt opsparingen er i.
Kontoen vil naturligvis i en årrække være i minus! Det er der banken får sine renter!
Men alle de penge som tidligere har stået på rentefrie-konti….de er nu med til at nedbringe den renteudgift som er på lånet som helhed.
Ulempen er –  den udgave af modellen vi har valgt – hvor man ikke får nedskrevet det maksimum, som er i den konto dvs. man SKAL huske, at det beløb som er til rådighed altså også indebærer en nedskrivning det lån man har.    Med en smule selvdisciplin og et excelark*, så kan det godt administreres. Ulempen ophæves dog af, at såfremt man har et lånebehov, så er man fri for at spørge banken igen om at låne til x-ting.
En anden udgave er, at kreditmaksimum nedskrives hver måned (ligesom et traditionelt lån), hvorfor man så ved, at det beløb som er til rådighed….er ens egne penge! Og igen skal man dog lige tage højde for såkaldte: “Hårde måneder” dvs. de måneder, hvor ens budgetkonto har nogen flere poster end ellers fx julimåned hvor mange forsikringspolicer skal betales.  Såfremt der opstår et nyt lånebehov, så skal man til banken og igen betale en masse gebyrer for låneetablering.

Af skattetekniske årsager, så skal pensionsopsparinger desværre stå på deres egne konti og kan dermed ikke være med til at nedbringe renteudgifterne yderligere.

Pga. mit eget temperament og lyst til at holde styr på forbruget, så er der lavet en dankort-konto til hver person.  Ikke for at kontrollere den enkelte person, men snarere for at kunne bedre holde øje med evt. misbrug af selve Dankort-kortene.
Og så den lidt prikære situation i tilfælde af, at den ene køber gave til den anden…uden at den anden skal vide noget om selve gaven, så er det nemmere at bede om, at kontoen ikke tjekkes op til fødselsdage, jul osv. osv. osv.
En anden ting som er fordel ved at have separate konti til Dankort’ene er de omtalte “hårde måneder”….de er ligesom ligegyldige, da det kun er de penge som er på Dankort’ene som er til forbrug.
Er der brug for ekstra penge, jamen så skal man i forvejen være god til at regne ud, hvor mange penge man kan tage fra fx opsparing hhv. budgetkontoen  uden at komme i underskud senere på året, samt at man skal lave en ekstra aktiv handling for at overføre penge fra “den store konto” over til Dankort-konti’ene.

*: Det har jeg så ikke lavet endnu, men det kommer….jeg skal nok oploade en skabelon her på sitet.

 

 

Jeg har sagt det før…og gør det igen.

Der behøvedes altså ikke forskning til at finde ud af noget så hverdagsagtigt som madvalg.

Jeg har desværre ikke forskningskroner i ryggen og alligevel tør jeg våge den påstand, at gennemgår man de fleste overvægtiges madkvitteringer (supermarkeder, tankstationer, pølsevogne, fastfood osv osv), så vil man opdage, at vægttabsfremmende ingredienser enten fylder meget lidt blandt antallet af varenumre….eller også er repræsenteret i sådanne mængder at indtagelse af de indkøbte ellers vægttabsfremmende ingredienser skaber overvægtsfremmende kalorieindtag.

Det drejer sig netop ikke om, at slå sig selv oven i hovedet med slagord som “tage ansvar for sit liv” eller piske sig selv til blods, såfremt chokoladebaren sniger sig ned igennem spiserøret.

Små vanemæssige skridt er allerede fint dokumenteret og indeholder en intern cirkulær logik, hvor det for raske overvægtige altså kun kan være en succes. For personer som lider af en eller anden sygdom som gør, at den almindelige regel kalorieforbrug>kalorieindtag=vægttab ikke gælder…jamen forsk løs. For raske overvægtige: gør noget mindre end der kan magtes og oplev succes ad den vej!

Tema1_januar2011.pdf Bispebjerg Hospital.

Tema1_januar2011.pdf (application/pdf Objekt).

Jeg har følgende kommentarer til denne introduktion til fedmeforskning på Bispebjerg Hospital:   Det er skræmmende, når man skal bruge skattekroner på så basal psykologisk viden som findes i hobetal i udlandet!
Eller ganske almindelig psykologisk tankevirksomhed.

 

her lidt mere uddybende:

 

Ta’ fx den første artikel som har misoverskriften om, at det handler om andet end kost og motion….når man så dykker ned i selve artiklen om hvilke tiltag man vil sætte igang, så drejer det hele sig netop om kost og motion. Jeg kan allerede nu forudsige resultatet af den del af forskningen: hurra, det virker at udsætte mennesker for sundere mad end de ellers ville vælge…og motionere mere sammen med dem end de ville have gjort af sig selv. Igen: forskning skal der til…..men kære forskere: behøvedes I at forske i noget som giver sig selv? Nå jeg nærlæser lige de næste artikler også.

 

Og til the grand finale: artiklen om, at “forsømmelse” i barndommen giver større sandsynlighed for fedme…..sorry: Old news! Det gør stadig ingen forskel, når nu man er blevet voksen og man har fået fedmen ind under huden, at ja KAN VÆRE at ens erfaringskonto har nogen mindre rare posteringer og at det har resulteret i lidt for høj BMI og/eller taljemål…. Fysiologisk set gælder det stadig om at indtage færre kalorier end man forbrænder….der skal så lægges et par psykologiske mellemregninger ind for at betræde processen mod en mindre overvægtig tilværelse. Måske kræver det hjælp ude fra…så opsøg den hjælp….det er stadig ingen naturlov som siger, at bare fordi man tidligere har haft det skidt…at man selv skal vælge at have det skidt fremadrettet. Nå…jeg må hellere skrive lidt på min egen blog. sitet her er trods alt ikke kun mit 🙂

 

Sygeligfisering af overvægt

Åhhh, hvor herligt.

Endnu en sovepude for overvægtige: Thorkild Sørensen

At den gode Thorkild Sørensen desværre taler om (selvpåført) tvang i forbindelse med nedsættelse kalorieindtaget….jamen det tro da pokker, at man så ikke taber sig på lang sigt!
Slankekure har gang på gang vist sig ikke holde hvad de så end lover.

Man tager lige og prøver på at læse en videnskabelig artikel og så fanger man lige, at et eller andet mikronæringsstof kan have indflydelse på årsagen til fedme….og hallelulja, så er det jo slet ens  hverdagsvaner med inaktivitet, chokolader, fastfood og andet ernæringsmæssigt fattig mad som ligesom giver kalorieoverskuddet…..og det skægge ved den videnskabelige artikel er, at den så også lige nævner, at der endnu ikke er noget færdige produkter på markedet eller der er endnu ikke afklaret hvordan det kan overføres til hverdagen…..men den, der læser artiklen kan så sætte sig tilbage i sofaen og gøre ingenting anderledes end tidligere, da der jo endnu ikke er noget vidundermiddel som over night kan skabe drømmekroppen.

Det er da fint at der forskes i fedme, men helt ærlig:  For langt langt langt de fleste af flertallet af overvægtige.  Der er det altså vanerne som gør udslaget!  Man kan da godt krydre med at variere nogen mikronæringsstoffer…men effekten kommer altså af vaneændringerne.

Jeg har tidligere skrevet et par blog-indlæg om, at jeg syntes man bør afmystificere: at tabe overvægt.

Fjerne magien

Fjerne hjernekirurgien

Fjerne astrofysikken

Fjerne “den toxisk-kemiske fabrik”

 

Ny viden om tarme kan hjælpe fede – dr.dk/Nyheder/Indland

Ny viden om tarme kan hjælpe fede – dr.dk/Nyheder/Indland.

Skræddesyet kostvejledning pga. tarmflora.

Det lyder mest en dels som en ny slags slankekur, hvor elementerne er:

  • mindre fedt
  • mindre sukker
  • mindre mængde flydende kalorier
  • mere variation
  • mere struktur
  • færrere kalorier

Nu har man bare tarmflora som argumentatorisk omdrejningspunkt til at spise det man kunne finde ud af ved anvendelsen af ganske almindelig sund fornuft.

Hvorfor skal man videnskabeliggøre noget så almindeligt som at spise?

Det minder mig om et ganske udemærket citat om mennesker:

Mennesker er det mest avancerede pattedyr på jorden. I den vestlige verden er det ovenikøbet kommet så vidt, at der skal undervisning til formeringsprocessen

 

Kom nu kære forskere, kloge hoveder og andre vismænd.  Vend tilbage til sundere fornuft, afmystificer mad.

Når det bedste er godt nok

Ups, der mangler et kolon.

Når det bedste er: godt nok

En lille ordleg på, at man ofte mantra’er for sig, at kun det bedste er godt nok for en selv.

Det er igen den der higen efter det perfekte. Og naturligvis ville det da være skønt, hvis man kunne være åleslank om 10 minutter; millionerne står i massevis på kontoen; alt rodet i hjemmet hist pist væk.
Det er dog i de færreste hjem, at BoBedre kan komme forbi og syntes, at netop dette hjem skal fotograferes til næste udgave.

Det at hige efter det perfekte kan være stressende i sig selv.  Hiv dog lige ambitionerne ned, hvor man kan være med. Ikke alle kan spille i superligaen.

Ej heller i den anden grøft, hvor laizzes faire og andre opgivende tankesæt hiver standarden ned af skal man falde i.

Sæt din EGEN standard!  Glem ugebladene, lyt til dem som reelt har noget lødigt at sige.

Accepter hvordan din hverdag ser ud nu.  Ændre det du kan formår lige nu. Gennemfør de ting du kan. Ændre de ting som føles naturlige for dig.

Fjerne “den toxisk-kemiske fabrik” fra vægttab

I guder (eller hvem man tror på) findes der meget vrøvl, humbug og vildfarelser når det drejer sig om noget så enkelt som at skrue et adfærdsmønster sammen som giver et solidt, reelt og varigt vægttab.

Har du fulgt med de seneste dage på de3faktorer.dk, så har du opdaget, at jeg har kørt en serie om hvor jeg causerer lidt over alle de mærkelige, mystificerende, komplicerende og kliniske oplysninger som findes ude i slankejunglen.

Jeg vil afslutte serien med det som virkelig får mine alarmklokker til at bimle som under et luftangreb i 2. verdenskrig.

Det er alt det “afgiftnings”-juks-retorik og kemificerende humbug visse medieprostituerede personager får mulighed for at vise i en bredere offentlighed på den ene eller anden tvkanal.  Ingen nævnt, ingen glemt vil jeg straks tilføje.
Såfremt du føler dig tiltalt, så ved du også inderst inde, at de produkter eller ydelser som du forlanger penge for hos sagesløse forbrugere i bedste fald er spild af penge, men siden du ikke kan få et rigtigt job hvor du sælger ordentlige produkter, så har du måske selv brug for detox-mærkværdigheder og tarmskylninger for at holde ud at være til.

Når man virkelig har brug for smide nogen kilo…og man vil gøre det ordentlig….en gang for alle….jamen, lær noget om ernæring istedet.  Læs&forstå en næringsinformation på et produkt…. perspektiver i forhold til andre produkter….vær forbandet kildekritisk uden at miste dit åbne sind for andre input.

Du kan ikke købe dig til et varigt vægttab….du kan istedet for gøre noget i din hverdag dag for dag, uge for uge…og så fremdeles.  uden at skulle adskille din kost med lakmus-papir for påståede syre/base-forbindelse.

Og hvorfor drikke din frugt, når du kan spise den?  Come on, elsk din daglige dag!

Ufff, nu fik jeg lige skrevet en masse grumme ting om panderynkende pseudo-vægttabs-måde….nu må jeg hellere strække mine tær igen.

Fjerne Astrofysikken ud af vægttabet

Jamen, vægttab er altså ikke noget med astronomiske tiltag over lange lysår, hvor man skal folde rum-tids-relationer på tværs af galakser.

Vægttab er noget helt nede på jorden. Særlig varigt vægttab. Du skal ikke bevæge dig i andre dimensioner, andre planeter…..du skal sådan set bare bevæge dig mentalt, praktisk og overført betydning: færdes i hverdagen.

Ej heller skal du sammensætte lange komplicerede madplaner som du har prøvet så tit på alverdens kure….de virker alligevel ikke.

Prøv istedet bare at se på hvad du laver i den daglige hverdag. Den type dage der er flest af i løbet af år.   Det er i de daglige beslutninger du opnår bedst effekt!

Bare for dig selv: beskriv en ganske almindelig dag i dit liv!  Ikke den mest kedelige eller den bedste eller den vildeste…men den almindelige.

Fjerne hjernekirurgien ved vægttab.

På ingen måde ønsker jeg, at forklejne de lødige professioners lange uddannelse og ej heller feje hele deres faglige stolthed af banen.

Der kan sagtens være en specielle problemområder for patienter som kræver sundhedsfaglig assistance af den hvidkitlede slags.  Det er slet ikke det segment som jeg vil tale om her. Dertil mangler jeg simpelthen netop sundhedsfaglig viden af den lødige slags.

Dem jeg ønsker tiltale med denne artikel, er dem som gør et (stort) nummer ud af, at lige netop de selv lige skal gufle en chokoladestang eller netop ikke lige tager de ekstra skridt eller pedaljoggning på cyklen.

Problemet med at sætte dagligdags beslutninger ind i en problemkontekst er, at så er det lettere at problematisere en beslutning, handling eller vane uden at det reelt er nødvendigt.

Det handler heller ikke om, at “tage sig sammen”. Op i r…. med “tage sig samme”. Det har aldrig virket, virker ikke og vil aldrig komme til at virke. En længere beskrivelse finder du her.

Det handler om noget helt andet mere grundlæggende. Det handler om hvilke ønsker man har om fremtiden og hvad man har tænkt sig at gøre for at opfylde dem?   Hvilke barrierer har man reelt? Hvilke sætter man for sig selv?

Jamen det er ok at fravælge knæ-ødelæggende motion a la løb.    Men der er altså ingen grund til at standse sin informationsøgning der!  Der findes faktisk masser af sportsgrene og aktiviteter, hvor ens puls kommer temmelig højt op….og man har det SJOVT imellemtiden.  Ja, du læste rigtig sjovt.  Prøv og tænk at kombinere at have det sjovt med motion.   En utænkelig situation?    Hvordan det?  Hvem siger, at det er utænkelig? Gør du selv det? så har jeg kun et spørgsmål: hvorfor sætter du denne barriere? (pssssst, ofte har du en eller anden plat søforklaring).

Stil spørgsmål til din egen formåen!   Husk, at du kan 10 gange så meget som du selv tror!

Fjerne magien ved vægttab

Der er ingen hukospokuskrokus simsalabim og du så slet ikke hvad der foregik. Ej Heller HarryPotter-agtige urtemiksturer eller nuskaldufandme-peptalkmøder som er nødvendig for at smide overflødige kilo.

Der er ingen magiske ord, der kan siges eller en hekserier som skal gennemføres.

Bliver du ved med at søge efter ovenstående snupti-løsninger, jamen så kan du vælge at lade være med at tro på mig…..du finder det aldrig!

Der er gode gamle: træf en beslutning!  Opsøg de informationer som du savner; diskuter med din positive referencegruppe om hvordan netop du kan opnå varigt vægttab. Hvis du har fysiske eller mentale problemområder som kræver professionel hjælp, så læg et besøg forbi din læge for at kortlægge omfang og kompleksitet.

Ud fra ovenstående finder du frem til rigtig mange tiltag som du kan vælge og vrage imellem. Gør det med omhu.  Vælg hvad du kan bruge NU! Sæt andre ideer på venteposition til senere i processen…..og de underlødige, mærkelige og absurde ting: glem dem eller bedre sagt: vær klar over, at de er, men ikke mere end det.

Vær klar over at uanset hvad du vælger at gøre hhv. vælger ikke at gøre…selv at gøre som hidtil.  Jamen, det har en konsekvenser NU og på længere sigt. Måske nogen du kan tænke dig til. Måske nogen som ligger så fjernt, at selv din vildeste fantasi ikke rækker.
Konsekvenser er ikke nødvendigvis af det onde. En konsekvens er i bund og grund ikke andet end det samlede resultat af de valg du har truffet undervejs.

Træf valg allerede idag!  Jeg kan kun sige, at de sidste 5 års valg for mig har givet et vægttab på 25 kilo og intet tyder på at kiloene er på vej tilbage!