Erkendelse og hva’ så?

Du har sandsynligvis lige læst artiklen om erkendelse og såfremt du lige har erkendt, at du vil tabe dig…måske allerede på vej til nærmeste helsebutik for at købet produktX der lover en hurtig løsning, så vent.
Giv dig lige tid til at finde ud hvorfor du vil tabe dig, hvordan du vil tabe dig og hvad det i grunden du vil opnå.

Hvorfor du vil tabe dig?
Der kan være rigtig mange gode svar gemt. Lad mig hjælpe dig med de mest åbenlyse.
Såfremt du forbliver overvægtig er du i større risiko for at få

  • diabetes
  • forhøjet blodtryk
  • hjertekarsygdomme
  • ledsmerter
  • slidgigt
  • kræft

og

  • en “for tidlig død”.

Særlig sidstnævnte bør for gispet frem i de fleste af os. Det håber jeg da, for hvem har lyst til at dø for tidlig.
Vær dog sikker på, at bedemændene kan finde en kiste til dig uanset hvor stor du er. Jf. Berlingske den 20. april 2006, så er bedemændene allerede startet på at have kister i XL-størrelser på lager. Resten af listen, den kan du selv google dig frem til og se, at det altså ikke er noget jeg finder i dagens anledning!
Når det er sagt, så vil jeg også lige gøre opmærksom på, at selv om du taber dig, så er det jo ikke sikkert at du undgår de nævnte sygdomme. Det er bare risikoen for at du får dem, der er blevet mindre.

Der kan naturligvis også være nogen meget mere jordnære ting så som, at du vil kunne binde dine sko uden at lyde som en damplokomotiv eller lege aktive lege med dine børn eller …..ja, der kan som sagt være en milliard grunde.
Du kan naturligvis bruge de åbenlyse ideer eller lave dine egne. Sålænge det er nogen som du kan forholde dig til, så er det hamrende ligegyldigt for alle os andre. Det er et argument som skal virke for dig!

Hvordan vil du tabe dig?

Det er her du virkelig må kigge på dine vaner. Der dukker en pæn mængde underspørgsmål op
Hvad vil du lave om på? Hvad kan du lave om på?
Eller sagt på en anden måde: Hvad er der i din nuværende dagligdag du på forhånd ved ikke hører hjemme i en vægttabsproces?
og hvad det er vigtigere:
Hvad vil du ikke lave om på? Hvad kan du ikke lave om på?
Hvorfor sætter du netop de muligheder og begrænsninger op i din proces?

Der kan naturligvis være nogen fysiske begrænsninger såsom smadrede led eller såfremt du løbetræner, at du får overbelastningsskader. Sådanne ting skal der naturligvis tages højde for. Både i starten og undervejs i processen.
Det kan også være, at nogen af svarene faktisk hører hjemme i første spørgsmål om, at når nu dit knæ er ramt af slidgigt, at du så opdager at det i hvert fald ikke er klog at belaste det med overvægt.

I forhold til hvad du ikke vil lave om på, så må du overveje om den rutine du ikke vil lave om på gavner dig på en anden måde?
EKS: du har det bare med sukker….du kan simpelthen ikke gå forbi en slikafdeling uden at lige at nuppe en XLpose vingummi med hjem. Hvad er der ved sukker som hjælper dig? Er der nogen næringsstoffer i sukker som du har brug for? Eller er sukker en meget dybliggende vane, som ingen anelse har hvordan du bryder?
Din liste over hvad du kan og vil lave om på skal helst være længere end din liste af hvad du ikke vil og/eller kan lave om på. Faktisk er det sådan, at når den sidste lister er kort, desto lettere, men også mere omfangsrigt bliver dit vægttab.
En lang liste med ting du vil lave om på bør efter min bedste overbevisning prioriteres eller deles op i mindre bider, så du har overblikket hele tiden!

Såfremt din liste over ikke kan/vil lave om på er længere, så vær forberedt på at du sluger kameler længere henne i processen.
Hvad vil du opnå med dit vægttab?

Vi kender alle udtrykket om, at græsset er grønnere på den anden side eller “hvis bare ….”-drømmerier.
Naturligvis skal der være plads til at drømme. Jeg skelner mellem realistisk og urealistisk.
Såfremt du tror, at alle dine problemer i livet bliver løst, når bare du taber dig, så har du et urealistisk forhold til hvad dit vægttab kan give. Der vil sandsynligvis være nogen positive bieffekter såsom at du udstråler lidt mere energi, at du kan foretage dig mere. Ingen tvivl om det.
Men dine børn vil stadig stille krav til dig. Du skal stadigvæk støvsuge stuen, du skal stadig passe dit arbejde ja i hele taget er der en masse ting som ikke ændrer sig, når du opnår det vægttab du vil opnå.
Nogen ting bliver lettere, da du ligesom har mere energi og overskud. Ingen tvivl om det.

Du skal dog også være opmærksom på, at du nok ikke bliver TourDeFrance-deltager eller vinder modelkonkurrencer eller at du bliver topleder i erhvervslivet, når du nu er lagerarbejder i smørumnavlepillerby.

Det du kan gøre er, at du opstiller nogen naturlige målsætninger i forbindelse med dit vægttab. Ikke nødvendigvis i tal eller tider. Snarere udtrykt i hele sætninger eller måske endda et brev til dig selv, som du så først åbner fx året er omme eller vægttabet er opnået.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.