Nærsikring

De af jer som har set en krigsfilm eller måske endda har aftjent værnepligt i forsvaret har hørt om, at nærsikring er noget man gør til alle tider og til alle sider.

Og fuldstændig på samme måde som en deling soldater sikrer det område de skal bevogte, så der ikke er skadelige ting i området.
På samme måde skal man gennemgå en skuffer og skabe for mad som kan sabotere den proces man går igang med. Altså uden at slå nogen ihjel, ik 🙂
Der kan faktisk kun ske én ting, når man omgiver sig med mad, der understøtter vægttabsprocessen: Man taber sig.

Den seje udgave af nærsikring er, at man fjerner ALT hvad man med sin sunde fornuft ved ikke understøtter en vægttabsproces fx chokolader, kiks, vingummi, popcorn, kartoffelchips, frituregryden, fløde, spegepølser, flæskesvær osv osv osv.
Faktisk lidt ligesom Lene Hansson gør i TV3’s serie: Du er hvad du spiser.
Naturligvis kan man bede en diætist om at komme hjem til en og rydde skabene for førnævnte fødevarer. Hvorfor egentlig? Er man da virkelig i tvivl om sukker sodavand understøtter slankeprocessen eller hvad med chokoladeovertrukne nødder?

Indrøm bare – det skal du alligevel gøre før eller siden: al den mad du har i skabe og skuffer har du tænkt dig at spise.
Siden du nu har tænkt dig at smide nogen kilo og den mad du har hjemme lige nu ikke understøtter din tanke. Jamen, så er svaret vel, at du skal smide ud.

Økonomiministeren i dig vil sikkert protestere, da al den mad jo koster penge og alt den slankemad bare koster en bondegård.
Økonomiministeren har ganske ret, bare omvendt: Usund mad er rasende dyr! Totalt sindsygt oven i købet.
Sund kost behøvedes ikke koste meget. Faktisk er det billigere at undlade slik og sodavands indkøbene og så gå over på gulerodsstænger og postevand, hvilket giver økonomisk frihed til at købe rigtig gode råvarer til hovedmåltiderne.
Sagt på en anden måde: Naturligvis kommer du til at bruge penge på mad.
God mad endda. Og du har råd til den gode mad fordi du ikke køber det usunde mad!

Ovenfor er hvad du kan gøre for at rydde ud i dine skabe, men hvad skal du så putte i dem igen.
Du ved nemlig udemærket godt, hvilke vaner du skal stoppe med. Der hersker måske en hel del tvivl om hvad du skal gøre i stedet.

Lad os lige gå tilbage til det med krigsfilmene. Hvad er det der sker, når man har sikret området for fjender. Hvordan sikrer soldaterne området mod uvedkommendes adgang: Jo, man opstiller vagtposter og patruljerer området jævnligt.
I vægttabs sammenhæng har du en “vagtpost” som du aldrig må svigte: Indkøbssedlen!
Med indkøbssedlen i hånden sikrer du dig mod at købe varer ind som kan sabotere dit sikrede område. Over tid kan du give indkøbssedlen lidt flere frihedsgrader, men i starten må der ikke stå andet på indkøbssedlen end hvad der skal bruges i din proces.
Jeg vil ikke give dig en færdig liste, da jeg ved, at du inderst inde godt er klar over, at mængden af grønsager skal være mindst halvdelen af din indkøbsseddel, samt kødet skal være af den fedtfattige slags. Sådanne ting er du udemærket klar over. Du har sikkert også en masse slankebøger med opskrifter stående i bogreolen. Jamen, så ta’ dog fat i den bog eller de bøger. I opskrifterne står der, hvad der skal stå på indkøbsseddel. Hverken mere eller mindre. Altså mere af råvarerne må det gerne være, da det ligesom giver nogen stordriftsfordele økonomisk og logistisk.

Udover din vagtpost, så skulle der også patruljeres med jævne mellemrum. Hvad skal en sådan patrulje se efter. Det skal jo nødig ende med, at patruljen bare vader igennem igennem på må og få uden at se hvad der reelt foregår.
Patruljen skal hjælpe med at sikre området på andre punkter end hvad vagtposten kan.
Der skal holdes øje med om der er andre ting i dit område (her taler jeg ikke kun hjemme) som gør, at din proces saboteres. Det kan være nogen af dine andre opholdssteder: på arbejde; på vej til/fra arbejde; i selskab med bestemte personer; i bestemte sammenhænge; bestemte sanseindtryk.
Hvad hjælper det, at du derhjemme har indstillet alt efter processen, men at du halvdelen af din vågentid (regnet ud fra, at man er vågen 16 timer og 8 timer er på arbejde) opholder dig i et ætsende miljø fyldt med slikkasser, wienerbrød; kakaomælk og andre skadelige effekter. Du kan nok ikke tillade dig at smide kollegaernes slikkasser og den fælles wienerbrød ud, men du kan være opmærksom på, at du ikke tager af den!

Din “patrulje” skal rense ud i det område du har. Fx tøj du er blevet for lille til.
Jep, du læste ganske rigtig. Hele meningen med processen er jo, at du smider nogen kilo og naturligvis har det indvirkning på din gardrobe. Derudover skal du også have plads til noget det lækre tøj du køber.
Der er faktisk flere grunde til, at du bør smide dit for store tøj ud. Du har nemlig ikke noget vende tilbage til, såfremt du mister lysten til det fortsatte vægttab. Man kan også sige, at alene det, at du ikke har noget tøj i store størrelser giver dig bedre tid til at fange de faresignaler før du igen vejer det du oprindelig har vejet. Fx tøjet strammer; bæltet skal sættes i yderste hul osv osv.
Såfremt du valgte at gemme dit store tøj, så kunne bekvemt vælge at tage det på igen og du vil igen kunne tage plads i jojo-rutjseturen.
Du skal ligesom “brænde de broer”, så det virkelig kræver en indsats for dig at komme tilbage igen til din overvægtige tilværelse. Ved at kræve den indsats af dig, så har du endnu en “nødbremse” at hive i.

Kan du finde på et eller andet argument til, at du har brug tøj du er blevet for lille til?
Kan du finde på et eller andet argument til, at du har brug for slik, sukkersodavand og chokolader til din vægttabsproces?

One Response to Nærsikring

  1. Pingback: Et eksempel på nærsikring | de3faktorer.dk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.