Den gennemsnitlige forklaring

På bloggen i januar 2010 fortalte jeg om, at jeg gerne ville forklare hvorfor det er lettere at spise sig til et vægttab vs. at motionere sig til det.

Påstanden ligger fint forlængelse af den matematiske sandhed om, at det gennemsnitlige kalorieforbrug skal være højere end det gennemsnitlige kalorieindtag.

Ligeså med forklaringen om basalstofskifte. Kombineret ovenikøbet med blogindlægget om hvad en toblerone koster, så mangler der egentlig kun en samkøring af de tre skriblerier.

Lige et resume.

Vægttab kan kun etableres, når man har et højere gennemsnitlige kalorieforbrug end et kalorieindtag.

Det daglige kaloriestofskifte (kalorieforbrug uden nævneværdig aktivitet udover at leve) er på – for mig vedkommende  1938  kalorier (ca 7700 Kj). Selve tallet er også uinteressant, at det er det beregningsmæssige som man bør fokusere på.

Lige et andet faktum:  1 Kg fedt er godt 9000 kalorier.  Over en femårig periode har jeg tabt 20 kg…og lad os for en nemheds skyld sige, at det er 20 kg fedt.  dvs. 180.000 kalorier. På fem år er der 5*365 dage = 1825 dage.  dvs. mit gennemsnitlige kalorieunderskud er på på: 98 kalorier.  Eller et kalorieindtag på: 1840 kalorier

Det er godt nok ikke meget!  Tjo, rent beregningsmæssigt er det måske ikke, men tilgengæld har jeg det sjovt mens jeg har det underskud.

Lad os nu sige, at jeg ønsker at tabe mig mig yderligere, så har jeg altså to muligheder.

Øge kalorieforbruget
Sænke kalorieindtaget.

Basic fact of life

Øget kalorieforbrug sker vha. øget aktivitet dvs. det grimme grumme motion.
Jeg har tidligere fortalt om, at en toblerone koster  267 kalorier

Når jeg nu forudsætter, at jeg som udgangspunkt har et kalorieunderskud på 98 kalorier.  Af uransagelige årsager kommer der lige 50 gram toblerone flyvende ned igennem spiserøret på mig.  Så går mit vægttab altså i stå for den dag.  Ligeså den næste…og noget af den næste igen.  Eller alternativet, at jeg skal huske at bruge crosstræneren i højt tempo i godt 20 minutter før tobleronen er ude af “systemet”.

Der skal altså ikke særlig mange chokolader til før den langsigtede indsats ligesom fordamper for dug af solen.

Hvis jeg nu lod helt være med at spise chokolade og tilgengæld øgede min brug af crosstræneren, dvs. jeg øger kalorieforbruget og dermed øges mit kalorieunderskud og dermed øger mit vægttab.

One Response to Den gennemsnitlige forklaring

  1. Pingback: Undskyldning nr. 8: Jeg kan ikke finde ud af træne rigtig. | de3faktorer.dk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.