Tage sig sammen / viljestyrke

Har vi ikke alle haft tanken inde og vende, at det kræver viljestyrke for at tabe sig eller, at man bare skal tage sig sammen.

Intet kan være mere forkert at tro, at vægttab handler om viljestyrke.

Viljestyrke er noget man anvender for at komme igennem et kort sigtet mål eller den fysiske kraftpræstation, hvor man skal bruge de sidste kraftanstrengelser, som så adskiller vinderen fra nummer 2. Det har noget at gøre med viljestyrke.

Vægttab er dog en helt anden præstationsform, hvor man ikke kan bygge viljestyrke til at bringe sig igennem en kort periode, hvor man syntes det er hårdt. Vægttabsprocessen har nemlig ikke noget endegyldigt mål efter en bestemt tid eller antal meter. Man kan sætte sig et mål, at man vil tabe x kilo. Ja, det kan man. Vejen frem til Xkilo er dog brolagt med alt planlægning og hårdt arbejde.

Leg lige denne tankeleg med mig:
Forestil dig, at du er en marathonløber, der igang med at vinde et vigtigt løb. Hvordan er marathonløberen kommet i denne position? Viljestyrke? Eller er det de uger, måneder og års forberedelse og træning som lå forud for det løb han er igang med at vinde?
Svaret ligger i begge lejre. Ja, du ligger nummer et i løbet pga. din viljestyrke….altså såfremt man forudsætter at alle andre i løbet også har trænet og planlagt som du har. Men hvad med selve deltagelsen i løbet. Skyldes den viljestyrke? Nej vel, den skyldes at du for flere måneder siden, ja måske hele dit teenage- og voksenliv har set frem til dette løb og derfor har indrettet dit liv efter det. Du har lavet de kostplaner som skulle til, du har løbet de kilometer som skal til, du har opsøgt den vejledning der skal til, i hele taget har lavet mange tiltag for at du den dag i dag kan deltage i løbet og du har muligvis også trænet og planlagt på andre måder end de andre i løbet, så du kan ligge i en position til at vinde løbet.

Hvorfor siger jeg, at du kan bruge din viljestyrke til at vinde løbet. Jo det gør jeg, fordi løbet er overstået på under 2½ time. Men for at man kan påberåbe sig brugen af viljestyrke, så har du allerede knoklet alt hvad man har planlagt, blevet rådgivet omkring, indstillet din psyke på processen og i hele taget vist en udholdenhed, som intet har med viljestyrke at gøre.

Viljestyrke er ligesom benzindampe. Man bliver så imponeret over, når det siger puf og giver en ordentlig ildkugle, men hvad sker der med ilden, når man fjerner bare en af de ting som skal til for at det brænder. Ilden dør! Det samme gør dine anstrengelser, når du bygger din vægttabsproces på viljestyrke.

Du siger sikkert til dig selv, at du bare skal have viljestyrke….stop med at bilde dig selv ind med du kan “være tændt” hele tiden i hele den tid du skal tabe dig x kilo og holde dem fra livet? Hvad får dig til at tro, at du ikke har dage, hvor du har lyst til at opgive processen eller du ikke gider lave mad eller snørre motionsskoene?
Hvad er det denne gang der er anderledes i forhold til alle dine tidligere forsøg på at smide kiloene som gør forskellen? Din viljestyrke?

Hvis ja, så forklar lige – for dig selv – hvad der er sket med din viljestyrke i forhold til tidligere vægttabsforsøg?

Hvis du giver dig i kast med at svare, at du har fået et bedre job, får længere til arbejde, du har smidt pizzabestillings-sedlen ud, er flyttet fra stueetagen op på 3 sal. eller i hele taget har foretaget et eller andet som er anderledes i forhold til andre vægttabsforsøg. Stil dig så spørgsmålet: Hvad har alt dette med viljestyrke at gøre?
Jobskiftet, (etage)flytning, pizzaseddeludsmidning er da ikke viljestyrke: Det er handlinger baseret på en kombination af fornuft og følelser.
Jobskiftet kan skyldes mange årsager fx du følte ikke at du kunne med chefen, opgaverne var for kedelige, kollegerne mobbede. Altså følelsesmæssige reaktioner på de input du fik fra chef, opgaver og kollegaer.
Pizzaseddeludsmidning er baseret på, at du har fundet ud af, at en pizza indeholder op til 3 gange så mange kalorier som et hovedmåltid bør indeholde. Altså en fornuftsbetonet handling på faktuelle informationer.
Og sådan kunne du blive ved med at se på de ændringer du laver i din hverdag. På intet tidspunkt vil du kunne ærligt – overfor dig selv – kunne argumentere, at det har noget med viljestyrke at gøre.

Hvis du ingen forklaring har og du tidligere ikke har opnået et varigt vægttab, så må du indrømme, at viljestyrke nok ikke er noget du bør sætte tillid til i din vægttabsproces.

Du er hjertens velkommen til at fortælle mig, hvordan du mener at viljestyrke på lang sigt kan hjælpe dig til et varigt vægttab. Jeg tror dog, at du vil få svært ved at overbevise dig selv om rigtigheden af argumenterne. Lad høre fra dig

3 Responses to Tage sig sammen / viljestyrke

  1. Pingback: Fjerne hjernekirurgien ved vægttab. | de3faktorer.dk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.