Tvang

Forleden havde jeg en ret intensiv meningsudveksling omkring begrebet: tvang.

Og jeg må altså bare indrømme, at tvangsbegrebet ikke er et wishwashy-begreb som man kan lulle ind i en eller anden metaforisk eller på anden måde blød fortolknings-sfære.

Det er simpelthen, at gøre grin med folk der udsættes for den tvang som er tvang.

Egentlig tvang er noget man kender fra tvangs-ægteskaber, hvor den svage part i den grad er blevet frataget sin frie handlemuligheder til at undgå ægteskabet.
Tvang kender man også fra politiet, hvor politiet kan pacificere en person ved anvendelse af den brede vifte af magtmidler som politiloven giver mulighed for.
Tvang kendes også i psykiatrien, hvor en person mod sin vilje kan blive indlagt på de sikrede afdelinger. Endda blive udsat for tvangsforanstaltninger, så som medicin eller fastspændelse.

Tvang er også en af stærke ugyldighedsgrunde i aftaleloven, hvor en aftale indgået ved anvendelse af tvang er ugyldig.

———-ooooo00ooooo———-

Derimod er tvang ikke, når en arbejdsgiver vil have sin lønmodtager til at udføre en opgave som ligger indenfor det man er blevet ansat til eller på anden måde har aftalt sig til, at man som lønmodtager har underlagt sig arbejdsgiverens ret til at lede og fordele arbejdet.
Lønmodtageren kan altid vælge ikke at udføre opgaven og derigennem sandsynligvis blive udsat for en afskedigelse. En advisering om, at man bliver afskediget, såfremt man ikke udfører opgaven. Det er ikke tvang!

Det er heller ikke tvang, at bede sit barn om at børste tænder eller sætte sig i bilen for at køre en tur.
Heller ikke hvis det sker under advisering om, at barnet mister nogen fordele eller oplever konsekvenser, der ligger i proportionel forlængelse af hvad der sker, når man ikke gør som mor&far siger.

———-ooooo00ooooo———-

Jeg er udmærket klar over, at der findes oxymoronet: frivillig tvang.
Hvor man på en eller anden måde vil skabe et samlebegreb for fx gruppepres ; konsekvensudførsel mod uønsket adfærd…..

Ingen af disse bevæger sig sig over i tvangs-sfæren, hvor man anvender berøring, skub, slag, spark eller anden adfærd der almindeligvis være en lovovertrædelse af straffelovens paragrafer om personfarlige hændelser.

Comments are closed.