Den matematiske sandhed

Jeg har endnu ikke kunne finde nogen oprigtige interesseret i vægttab som er uenig om følgende:

Sandhed 1: Gennemsnitlig kalorieforbrug over tid > Gennemsnitlig kalorieindtag* over tid–>> vægttab
Sandhed 2: Gennemsnitlig kalorieforbrug over tid < Gennemsnitlig kalorieindtag* over tid–>> vægtøgning
Sandhed 3: Gennemsnitlig kalorieforbrug over tid = Gennemsnitlig kalorieindtag* over tid–>> vægtstabilitet

Ovenstående ser så let ud og det burde jo slet ikke være mere at debattere omkring vægttab.

ad *: Ok, det er muligt at indtage kost (LowCarb-diæter), så man opnår ketose, hvor man så ikke optager alle de kalorier man indtager.  lad os tage udgangspunkt i almindelig mad.

Det vanskelige ligger i at kunne forstå hvad der menes med “det gennemsnitlige kalorieforbrug over tid og “det gennemsnitlige kalorieindtag over tid”.
Det er egentlig ganske enkelt – og lad os bruge matematikken.

Vi har 365 dage om året og du kun dyrker decideret motion 4 gange.
Disse 4 gange ud af 365 øger ikke dit gennemsnitlige kalorieforbrug over tid. Forøgelsen af kalorieforbruget er ikke signifikant dvs. at den forøgelse der er kan skyldes andre forhold end netop de 4 aktiviteter.

Når man tilgengæld indlægger motion i sin hverdag 2 gange om ugen, så bliver det lige pludselig til ca. en tredjedel af året*, at man øger sit kalorieforbrug. Og så begynder det at slå igennem.

*: 52 uger af 2 gange om ugen = 104 gange motion på 365 mulige.

På samme måde på kalorieindtaget, bare med omvendt fortegn.
at man spiser 1 plade chokolade a 250 gram hvert kvartal. Det øger ikke det gennemsnitlige kalorieindtag over tid. Det er måske uklogt – i vægttabsøjemed – men i det store kalorieregnskab er det som en dråbe vand på en varm sten.
Hvis man tilgengæld tager sin lørdagschokolade både lørdage og tirsdage, så er vi igen igang med 104 plader chokolader pr. år…..og resten behøvedes jeg vist ikke at nævne.

Eller som man kan sige på jævnt dansk:

Det er ikke hvad du gør mellem jul og nytår som du bliver langvarigt overvægtig af, men af det du gør mellem nytår og jul.

Jeg vil faktisk påstå, at når man får først rigtig forstår disse 3 sandheder, så er man parat til at foretage selve vægttabet.
Forstår man ikke hvad sandhederne kræver i det daglige, taktisk og strategitisk niveau, så bør man blive ved at med arbejde med forståelsen af disse sandheder indtil man har forstået dem.

Uanset mængden af hokuspokus-produkter, velmenende kampagner, medlemskaber i “gram- og Pointklubber”…og man gerne vil se bag de prangende ord, flotte brochurer og undervisning i gram og point, så kan man skære tingene ind til benet til at vurdere hvordan understøtter produktet/kampagnen/konceptet sandhed 1.

Sålænge man ikke forstår OG anvender sandhed 1, så kan et vægttab ikke etablerers.
Og det er, når det virkelig skal siges kort og uden så meget omsvøb.

One Response to Den matematiske sandhed

  1. Pingback: Rette værktøjer til de rette problemer. « de3faktorer.dk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.