Motion eller ej: ord, tanke, valg, handling, vane

I begyndelsen er der ordet. Ord inde i din hjerne. Du behøvedes end ikke en muskel til det (medmindre du betragter hjernen som en muskel, men hjernen er vist ikke nogen muskel så’en fysiologisk set).

Et ord i sig selv giver ingen Tanke.  En tanke for mig er, at det man associerer med bestemte ord eller samling af ord. Tanker er toldfrie, tanker gør ikke noget i sig selv. Nogen af dine tanker er ganske kedelige, ordinære, rutineprægede, almindelige, ikke spor banebrydende. Andre tanker tilgengæld popper op i dit hoved for allerførste gang, da de ord der er dukket op i dit hoved ikke er blevet forbundet på en bestemt måde før (nogen kalder det for: inspiration). Det er desværre sådan, at du skal være ret heldig at tænke en tanke som det allerførste menneske nogensinde.  Bliv endelig ved med at tænke tanker…for ved du var det hamrende smarte er ved tanker:  De udvikler sig til valg

Efter at din hjerne har frembragt ord, og du har kombineret på ufattelig mange måder, struktereret dem til tanker, så kommer du frem til en ret digital/binær proces som i sin enkelthed tager utrolig kort tid: Valget!    Det lyder temmelig basalt, at valget er binær dvs. at man faktisk kun gør én af to ting:  Enten gør man A eller også gør man B; Når man gør A så åbner der sig nogen nye muligheder til at tænke tanker; Når man gør B, så åbnes der nogen andre muligheder til at tænke tanker.

Valg bygger altså på de ord du tænkt, men indtil videre har du ikke gjort noget end bare tænke tanker med ord. Dine biceps er ikke blevet bøjet, dine lårmuskler har endnu ikke udløst et fysisk gennemført skridt, ej heller er din puls eller åndedræt blevet på virket.  alt er indtil videre som det plejer.

Denne ord-tanke-valg-proces sker hele tiden i din hjerne. Uanset om du er vågen eller sover, uanset om du sidder på toilettet eller til et vigtigt møde på arbejde. mange ord-tanker-valg skænker vi ikke nogen bevidsthed, de er der bare, måske nødvendige for vores overlevelse eller indgroet i hverdagen så vi kan indgå i sociale relationer med andre mennesker. Mens du sover kan dine drømme være symboler for dine ord-tanker-valg (drømmetydning). Mængden af valg du foretager mens du sover er – i sagens natur – ikke særlig voldsom, der er dog altid den risiko at du vågner pga. en tanke og derefter ikke kan sove mere, da du skal tænke mere.

Det oftest sådan, at 16 ud af døgnets 24 timer, så er du vågen, hvorfor jeg naturligvis fokuserer på din vågentid.

Mens du er vågen træffer du valg hele tiden, som tidligere nævnt er nogen af valgene vitale for din overlevelse eller i det mindste relevante i dine sociale relationer med andre. Valgene giver sig udslag i Handlinger.

Uanset om du gør det du har truffet valg A eller valg B, så foretager du en handling.  Nu lyder handling så aktiv og man forbinder måske ikke at sidde på sofaen som en handling, men se lige sprogligt på:  at sidde på sofaen.  Der er et udsagnsord.  Udsagnsord er ord for handlinger uanset om de er aktiv eller passive.

Nu er det etableret, at handlinger i sig selv ikke er udtryk for om du er aktiv eller passiv.  Du handler under alle omstændigheder.

Forestil dig, at du har en samling af handlinger. Helt efter princippet om mange bække små.  Hvilket ord skal man mon bruge for at beskrive en portefølje af handlinger: Vane.

én vane gør sig altså ikke af en enkeltstående handling. Fx hvis du i bilen lige har lavet én undvigemanøvre, så kan du ikke sige, at du har for vane at lave undvigemanøvre.   Din vane er vel, at køre pænt, herunder holde øje med trafikken, så du netop ikke kommer til at lave undvigemanøvre.  Det er godt at kunne undvigemanøvre, men ligefrem kalde dem for vane er vel lidt for meget sagt.

Fuldstændig på samme måde skal du kigge på de bevægelser du laver i forbindelse med dit vægttab.

hvad er din(e) vane(r) i forbindelse med motion?   Hvilke handlinger bygge du den vane på?  Og hvad med valgene?  tankerne bag valgene? Ordene bag tankerne?

Pas på dine ord, de bliver til tanker

Pas på dine tanker de bliver til valg

Pas på dine valg de bliver til handlinger

Pas på dine handlinger de bliver til vaner

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.