Ting jeg ikke forstår

Her et lille uddrag af en debat jeg lige har haft på Facebook:

der er masser af ting jeg ikke forstår ( fx astrofysik, hjerneoperationer) men jeg ved samtidig, at disse ting ikke har indflydelse på mine personlige valg i supermarkedet som jeg træffer med baggrund i et eller andet rationale.
Det med hormoner, enzymer og biokemiske processer….det kan bruges, når en person har en eller anden tilstand hvor disse ting er ude af balance. …..At bruge/give disse udtryk som en generalisering om, at når bare man har fået styr hormoner, enzymer og biokemiske processer, så smelter overvægten bare af røv, lår og mave er en akademisk vildfarelse af karat (måske derfor du ikke har en kandidatgrad eller er læge?). Hvis bare det var så nemt, så kom overvægtige på kursus i hormoner, enzymer og biokemiske processer, voila overvægten kureret.

Det er fuldstændig korrekt som min meddebattør nævnte, at der er noget jeg ikke forstår.

Jeg forstår ikke, at der er en akademisk slankeindustri, hvor produkterne får en label som: forskning, undersøgelser, akademiske titler, name droping, krydsreferencer osv osv osv.  Og gerne sovset ind i et kancellisprog af den anden verden.
Det er da fint, at der findes nogen som bruger tid på at hjælpe dem som af en eller anden håndgribelig årsag ikke kan etablere og holde et vægttab.

Der hvor jeg bliver lidt øv er, når man tager brøkdele af forskning, undersøgelser igennem en eller anden velment journalistisk filter for at oversætte til “hr. jensen”, så får man vægttab til at lyde som en fuldstændig umulig opgave, da det jo kræver ,at man forstår: TEE ; LPL; fedtcellernes hormonelle og enzymatiske regulering; leptin; Insulin, hormonel respons; Anorexigenic vs.Orexigenic.

Nogle af disse ord aner jeg ikke om er stavet dem korrekt, da jeg bare har kopieret dem fra min meddebattør.

Helt ærlig og helt oprigtig:   Mennesker er altså ikke viljeløse droner af hormonernes vilde ridt mellem organerne.

Mennesker har frihed til at vælge; muligheden for at tage den med ro, tænke over tingene, engagere sig, formulere tanker, deltage i sociale sammenhænge og en masse andet som altså ikke har noget at gøre med, at der gnaver en hormonfætter&co på knap så nævneværdig en vægt i en overvægtig menneskelig krop og nærmest skovler chokoladekagens 5. stykke ned igennem spiserøret.

Der er så mange andre måder end den akademiske vej.    Ta’ den; ej den og gør noget ved den, hvis du vil!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.