Påstand: Det hjælper ikke at gøre noget selv

 

fra gårsdagens debatindlæg om, at Sundhedsstyrelsens råd om ændring af livsstil ikke virker:

Sundhedsstyrelsen har et tilbud til de overvægtige, der bedst kan beskrives som en ‘gør det selv-manual’, hvor budskabet mellem linjerne er, at overvægten er selvforskyldt, og blot man ændrer sin usunde livsstil en smule, så vil overvægten forsvinde. Men rådene virker slet ikke.

Astrup og Co. har da ret.  SmåSkridt-pjecen er en ‘Gør det selv’-manual.
Hvad de efterfølgende (bi)sætninger så skulle gøre godt for….tja, jeg ved det ikke, men det lød sikkert meget bedre inde i deres hoveder, da de tænkte tankerne med mentale mellemregninger. Resultatet er alt andet end kønt.
For slet ikke tale om, hvad de kommer frem til mellem linjerne.
Ens undren bliver dog endnu mere unødig kompleks af den afsluttende konklusion om, at en ændring af livsstil ikke får overvægten til at forsvinde.  [[[Ok, i citatet er der størrelsebetegnelsen: en smule.   Den beror dog på en kæmpe himmelråbende misforståelse fra forfatternes side om, at “Tilbuddet” kun omfatter, at der kun skal ændres ét lille adfærdsmønster. Gad man gøre sig den ulejlighed at forstå pjecens linjer….og ikke kun læse mellem linjerne… så ville man se, at det er summen af ændringer som resulterer i en ændring på badevægtens udvisende]]]

Lad mig tage den fra en ende af:

Findes der nogen større tilfredsstillelse om, at når noget er opnået ved egen indsats?
Jeg mindes med stor tilfredsstillelse den 11. september 2001.
Ok, indsatsen skal jeg da dele med en af mine gode venner Bent. Jeg leverede dog en vis indsats ved flytning af trægulvs-brædre. Dagen startede med afmontering og udsmidning af det gamle trægulv. og da vi var færdige med det, så kom fragtmanden med pakker a 4 brædder [billedet viser 12 pakker, men jeg mindes ialt 18-20 pakker, da der skulle lægges i hvert rum, hvor der skulle være nyt gulv]. På billedet med gulvbrædder på fortovet kan man visuelt se, at fotografen/jeg er i 2. sals højde.

Og ja, samme dag skete der noget grufuldt et andet sted på jorden, men det skal på ingen måde fratage mig min tilfredshed jeg har her selv 11 år efter.   Jeg kan på ingen måde kontrollere hvad der sker over på den anden side af jordkloden eller påvirke international storpolitik.  Det jeg har indflydelse på er, hvad jeg kan lave.

Der har naturligvis været andre begivenheder jeg har sidenhen har været tilfreds med.
Min oplevelse om egen indsats vs ting der sker udenfor min kontrols-sfære  kan altså bedst beskrives med 11. september 2001 og gulvbrædre på Kongovej, Amager.  Som et lille ekstra kan man se, hvor stor jeg har været dengang.

 

Hvorledes den famøse pjece mellem linjerne beskriver overvægt som selvforskyldt. Måske skal enten jeg eller forfatterne gå til optiker, da pjecen – som jeg læser den – på ingen måde løfter pegefingre eller langefingre for den sags skyld.
Snarere konstaterer tingenes tilstand og så tager afsæt i den hverdag individet sidder med.  Der krydres så med enkelte eksempler om, hvorledes konkrete ændringer vil have en langsigtet effekt.   Selv hvis effekten bare er halvdelen af det påståede, så giver ændringen stadig en vedvarende effekt, da man over tid har fået tillagt sig en ny vane.  Den vane kan søsætte andre vaner i samme retning, da man har opdaget at en ændring har effekt (giver lyst til mere).

Opfatter man eksemplerne for udtømmende ændringer og der er intet andet end dem, jamen så er man i den grad misforstået (ville misforstå) alt det andet tekst som er skrevet med sort.

De 10 veje til vægttab – i overskrifts form – er:

  • Slå autopiloten fra
  • Skab medvind
  • Drik færre kalorier
  • Bevæg dig mere
  • Spis mere grønt
  • Spis færre søde sager
  • Vælg fuldkorn og kartofler
  • Vælg mindre fedt
  • Spis, når du er sulten
  • Spis, når du spiser

Indenfor disse ti retninger ligger der et utal af muligheder.  Man kan faktisk – hvis man spørger mig – med fordel lave retningerne i en anden rækkefølge eller gøre mere ud af nogen af punkterne end andre.

Endda koge dem ned til 3 faktorer:   Forstand, engagement, handling.       Noget alle har og kan!

 

Indlægget er offentliggjort 28. august. En rettelse er sket den 29. august.

This entry was posted in Artikler fundet på nettet, Observationer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.