“det nye liv” og andre mærkelige ord

I guder, hvor jeg korser mig over  de succeshistorier som kommer frem i ugeblade og andre tidsskrifter, der opsnapper at nu har den og den fundet “sit nye liv”.   hallllooooo boys and girls and journalists….newsflash:   Du har kun ét liv!

Og nej, det er ikke misundelse over at nogen taber sig mange kilo på kort tid.   flot, kanon, tillykke, skulderklap og alt mulig for præstationen.  Oddsene taler bare for, at hurtige vægttab ikke giver ikke særlige langsigtede resultater.

Lad os tage et eksempel med de personer som deltog i TV2’s  “livet er fedt” programmer:

En opfølgningsartikel i BT den 28. december 2006 viste, at ikke alle var så henrykte over det der med vægttab og holde fast i de fantastiske ting som blev tillært på højskoleopholdet.  Når man googler lidt videre, så kan man finde deltagernes historier om jojo-ture både på vægtmæssige og psykiske.

Min indre tro, 6. sans, mavefornemmelse eller hvad man nu har lyst til at bruge af intuition eller instinkt  siger mig, at ingen af dem har gjort sig  vidtrækkende tanker over hvad de vil opnå med deres vægttab….andet end de sædvanelige floskler om, at få sig et bedre liv.    halløjj bøje,  livet er sandelig stadig det samme.  Livet er ikke ngoet man kan tage af eller på som et jakkesæt.  Livet hænger ikke i badevægtens pålydende udsving eller en hofte/talje-ratio.

Et vægttab er ikke adgangsbilletten til landet hvor gaderne flyder med honning.

Vægttab og senere -kontrol er ikke en  “nu er vægten kureret”…..nej, det er en ændring af de vaner som man tilbyder sin krop.   Vægt er ikke noget man kurerer, det er noget man har.   Uanset om der er for meget af den eller præcis det rigtige jf. BMI-skalaen.

Vægttab og -kontrol er kun en samling vaner i forbindelse med  kalorieindtag og kalorieforbrug.   No more no less.

Man kan tale om, at man har en samling vaner som understøtter ens overvægt  og det er dem man skal skrotte. SAMTIDIG med at man sætter nogen andre vaner istedet.  Vel og mærke vaner som er i overensstemmelse med de kerneværdier man har i ens liv.

Hans Gullestrup taler om seks “lag”

  • det umiddelbare oplevelsesbare lag
  • det vanskelige observerbare strukturlag
  • det styrende moral- og regellag
  • de partielt legitimerende værdier
  • de alment accepterede højesteværdier
  • den grundlæggende verdensopfattelse

Hvis man spørger mig, så bare fordi man går igang med at snitte gulerødder og agurker, at man har fået sig et andet syn på hvordan livet kan leves…..nej, der må man lige stikke lidt dybere end bare det man lige kan se!

Fx jeg stiller mig med jævne mellemrum på crosstræneren og tager en ordentlig svedetur.   Er det et udtryk for at jeg lever et nyt liv.   Næh, jeg vil faktisk sige at jeg gennem længere tid har – i mangel af bedre ord – diskuteret med mig selv om den krop der nu er blevet givet mig  skal placeres passiv ved computer/tv i  fritiden……eller om der er noget jeg gerne vil opleve, sanse, mærke, holde af, ændre, påvirke,  præstere, vise, ja i hele taget: gøre noget aktivt.

Thomas Mygind holdte engang et foredrag om, hvordan han gerne vil blive gammel (beklager, hvis det ikke er ordret):

Forestil jer, at vi sidder på et plejehjem og en mand fortæller om alt det han har oplevet og de andre sidder og lytter.   Jeg vil gerne være den som fortæller.

This entry was posted in Hjerne. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.