SKRIV: Hvad skal vi gøre for at bremse fedme-epidemien? – Politiken.dk

SKRIV: Hvad skal vi gøre for at bremse fedme-epidemien? – Politiken.dk.

Og debatten kører lystigt.

Helt ærlig, så er “fedme-problemet” flersidet og der findes på flere niveauer altså ikke nogen nemme løsninger.
Hverken for den enkelte som har fedmen ind under huden;  Fede mennesker som gruppe (både gruppen selv og dem udenfor gruppen) eller på samfundsplan. Og indenfor de 3 niveauer kan man igen tale om tveæggede sværd: præventiv og intervention

Der er mange facetter at tage fat på….ingen af dem er “det golden ticket” til  “one size fit all”-løsninger.

Lad mig tage fat på de 3 niveauer som jeg beskrev tidligere.
(hehehe, tallet 3 er vist et ret gennemgående tema her på sitet 🙂  ).

INDIVIDET

Individet har magten! Individet sidder i sin egen hverdag og ved eller vil i løbet af kort tid være istand til at vide, hvorledes hverdagen ser ud.  Og ud fra hverdagen iværksætte ændringer/tiltag som på den korte og lange bane giver vægttab.
Det kræver altså ikke lange ph.d-uddannelser eller flotte eksamner i ernæringsvidenskab at skaffe sig lødig information ens hverdag, når det drejer sig om kalorieindtag vs. -forbrug.

FEDE SOM GRUPPE

Noget af det nemmeste i verden at falde på halen for en gruppevis forynkling af ens egen situation eller udefra kommende stigmatisering giver heller ikke nogen kommende normalvægtige. At problematisere sig selv eller andre skaber unødige forhindringer på vejen henimod en konstruktiv tankegang.
Naturligvis skal de problemer som måtte være ikke “tales væk” eller nedprioriteres i rækken af tanker man har.   Problemerne skal bare ikke fylde mere end det de reelt skal have plads til. Og den enkelte tanke bør ikke stå alene eller fremstå som “den eneste ene”-løsning.

PÅ SAMFUNDSNIVEAU

Tja, fra der hvor jeg sidder, så har de tiltag som er tilstede i samfundet spillet fallit!  Det er ligesom et IC400-tog som blev bestilt for mange år siden, men aldrig bliver leveret!  Tiden er – og har været det et stykke tid – inde på at tage skeen i den anden hånd!  Altså, hvis man reelt vil lave noget ved “fedme-epidemien”.  Forkølede informationskampagner, jagt på store individer, lægge yderligere opgaver på den udhungrede folkeskole, afgifter/-fritagelser  og hvad der ellers har været af velmente men ineffektive opfindelser de sidste 30-40 år….det burde selv den mest tålmodige politiker snart indse, at trykke yderligere på de knapper ikke kommer nogen vegne!
Hvis man virkelig vil gøre noget ved fedmen her til lands, så skal man gøre det i praksis mere besværlig at være fed hhv. fastholde en fedme-understøttende livsstil.  Som samfundet er skruet sammen i øjeblikket skal man som individ være meget aktiv for at holde “den slanke linje”.  Mit forslag – og jeg har nævnt et par gange – at man skal skabe en ny hukommelse hos forbrugerne. Gør det mere tilgængelig at være sundere ved at gøre det mere besværlig at være usund. Det kan godt være, at der stadig nogen som vil bestille pizza’er og æde chokolader i massevis…..men så skal de sørme selv huske det.   Dem som reelt egentlig ikke ahr lyst til at spise mindre sund (usund), jamen de får det lettere, da de ikke bliver mindet om det usunde, da det er blevet mere besværlig at være usund.

 

Det kan godt være, at det lidt nytænkning  og for liberalistere et skræmmebillede over at staten regulerer hvad der må eksponeres……jep, sålænge staten skal betale regningen, så syntes jeg faktisk, at staten også bør bestemme hvad musikken spiller!   Og nej, løsningen er ikke brugerbetaling, men at de virksomheder som sælger deres usunde fødevarer….de så reelt betaler hvad der produkter anretter af skade!

This entry was posted in Artikler fundet på nettet, Hjerne. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.