Skarp kritik af Sundhedsstyrelsens råd mod fedme – Politiken.dk

Skarp kritik af Sundhedsstyrelsens råd mod fedme – Politiken.dk.

http://politiken.dk/debat/ECE1732953/sundhedsstyrelsen-svigter-overvaegtige/

Ok, jeg har nu aldrig troet, at en yderst utroværdig person på slankeområdet kan få mig til tasterne, men tillykke Arne Astrup….nu gløder tasterne mine den næste stykke tid.
Og jeg skal ikke kunne sige om de næste dages skriblerier er med til at tænde min egen vægttabsproces som har ligget i dvale et stykke tid….i så fald kan du sætte en fjer i hatten på dig selv, at dine yderst mærkværdige udtalelser provokerer til i hvert fald én persons vægttab.  Og måske er det også provokationer der skal til.

Min egen historik på slankeområdet kan du læse om her på bloggen under introduktionen.  Og ja, jeg har ikke nogen kandidatgrad på sundhedsområdet eller aktier (eller andre økonomiske interesser) i nogen fødevarevirksomhed eller anden form for skjult dagsorden for at fremhæve en metode fremfor den anden.

Man kan vel ikke sige det samme om dig!   Ja, du har en eller anden form for kandidatgrad på sundhedsområdet. Tjek.   Du beskæftiget dig med området overvægt som dit fuldtidsarbejde. Tjek.  Du har sandelig også gjort i nælderne noget så gevaldigt undervejs i din karriere, at det er grænseoverskridende provokerende, at medierne vælger at bruge dig som interviewee [person som interviewes], når talen falder på overvægt. Tjek.

Udtalelserne i ovennævnte debatindlæg  er jo direkte uintelligente. Viser en total mangel på forsøg på at forstå hvad overvægtige personer selv kan gøre ud fra den hverdag de selv kender til.

Lad mig citere det sidste afsnit i debatindlægget:

Om end der ikke hersker enighed blandt forskere om, hvilke faktorer der er skyld i fedmeepidemien, så er der enighed om, at det er samfundsfaktorer, som skal ændres for at forebygge – og dem, som allerede er ramt af den svære overvægt, må vi hjælpe med behandling, så godt vi nu kan.

De ærede forfattere (Arne Astrup, Christian Bitz og Thorkild I.A. Sørensen) af indlægget skriver længere oppe i selvsamme debatindlæg, at overvægtige ikke har brug for yderligere blåstempling af stigmatiserede myter.
Tak skipper, hvis ikke det citerede er en stigmatiseret offer/patient-afstempling af overvægtige, så ved jeg da sandelig ikke hvad det er.

Det kan naturligvis også være, at mit menneskesyn er radikalt anderledes end de ærede forfatteres.
Det menneskesyn som anvendes, når man stempler overvægtige som et segment med mærkatet: Offer for samfundets sammensætning hhv. patienter som skal behandles uden at personen selv kan gøre noget.    Det er – i min verden – en  bedrevidende umyndiggørelse af personen og  udtryk for nedladenhed for personens intellekt, valg og personlighed.

I bedste fald kan man fortolke de herrers debatindlæg som en vil gerne sikre deres egen røv på arbejdsmarkedet ved at så spydige bemærkninger om/til den overvægtige befolkning om, at de er en flok ubeslutsomt kvæg uden nogen former for muligheder for at ændre ens egen situation på individniveau og at løsningerne skal komme som en åbenbaring fra samfundsniveau, hvor indtil da kan lade være med en egen indsats, da løsningen kommer dryssende som manna fra himlen.

Mit menneskesyn tilgengæld er, at mennesker er intelligente og allerede har de informationer som skal til at klare en nedbringelse af overvægt. Selv hvis der savnes information og viden, så er personen istand til gøre noget ved sin egen situation. I en retning. Med de tempi der nu engang måtte være.
Jeg plederer ikke for en skyld*-placering hverken må individ, nærmiljø eller samfundsniveau…..men for en egen indsats, selvkørende, igangværende, kontinuerlighed styret af personen selv (evt. med hjælp ude fra, hvis det måtte være nødvendig).   Enten helt ved egen hjælp  eller ved at blive klædt på at yde den indsats der skal til.
Tro det eller ej, men uden egen indsats på et eller andet niveau, så kommer der altså ikke nogen varige resultater.  Det er ikke samfundet, lægen, medicinalindustrien, diætisten, psykologen som skal skære dine grøntsager eller løbe dine ture hhv. spise færre chokolader eller undlade overspringshandlinger.

*: skyld har så en hel del andre aspekter som jeg vil skrive om på et senere tidspunkt.

 

 

This entry was posted in Artikler fundet på nettet, Hjerne, Hjerte, Indkøbskurv. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.