Mad: et valg

Du står hver eneste dag med mange valg om mad.

Hvad mad angår så er det ikke som ved andre vaner nogen du kan fravælge at træffe.

Fx rygning. I bund og grund kan man undlade at købe cigaretter, så holder man op med at ryge, da man jo ikke køber nogen, så kan man heller ikke bruge nogen.   Det er jo ikke sådan, at du dør af ikke at ryge. Eller sygner hen pga. mangel på kræfter.
Indrømmet det kan måske for rygerne føles som en livsnødvendighed, men biologisk set så er rygning altså ikke et valg der er nødvendig at træffe for at overleve.  Masser af mennesker overlever uden at ryge.  Selv ex-rygere overlever uden at ryge, selvom de på et tidspunkt valgte at ryge og de nu fravælger at ryge.

Ligeså med alkohol.  Alkohol er ej heller en nødvendig for at kunne overleve.  Alkohol i sine afarter kan være hyggeligt, afslappende, rart. Ingen tvivl om det.  men en nødvendighed bliver det altså ikke.

Mad tilgengæld er ikke valg du kan undlade at træffe.  Mad er fra naturens side obligatorisk pensum om man vil.  Om du vil vælge det eller ej, så kan du ikke komme igennem livet uden at træffe valg af mad.
Spørgsmålet er bare hvilke valg du vil vælge.

I bund og grund: Skid hul i det valg du har truffet.  Du kan ikke omgøre valgene. Den mad du har spist har du truffet nogen irreversible valg fra det øjeblik du tog maden i din mund og videre ned igennem spiserøret.   Alle valg indtil det moment har hele tiden haft muligheder.

Lige fra planlægning af indkøb -» selve indkøbet -» placering i køkken-/køleskab -» planlægning af det enkelte måltid -» tilberedning -» servering -» portionsanretning -» selve valget af indtagelsen.
Indtil det moment har du haft muligheden for at vælge noget andet end det du endte med.   Det er dine valg.  Dem har du valgt da du mener at valgene giver dig mest.

Hvad mest så’end er for en størrelse er en helt anden snak.  og noget jeg vil gå ind i noget senere.

 

Lige i dette øjeblik og de næste minutter vil vælge at nyde en  Black Bird øl fra Bryggeriet Fuglsang.   Med kalorier, alkohol og bevidstheden om, at det er et valg jeg har truffet med alle de muligheder jeg har haft for netop ikke at drikke lige præcis den øl, lige nu og indtil den er drukket.

I følge fødevaredatabanken er der 38 kalorier i 100 gram øl.  Lad os bare sige, at der er 330 gram øl pr. 33 cl.  De giver ca. 114 kalorier pr. øl (33cl).  Det syntes jeg er godt givet ud idag.

 

Skål.

 

This entry was posted in Hjerne. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.