sprogbrug

Øv øv og øv.

En ellers fornuftig debattør har overtrådt Godwins Law.

Kort fortalt er, at Godwins Law er reglen om, at når man sammenligner en given situation eller handling med “hvad hitler gjorde” (eller andre grufulde regimer der har eksisteret i verdenshistorien), så har man egentlig ikke flere fornuftige argumenter at diskutere med, hvorfor man prøver at få modparten til at standse diskussionen med en almengyldig argument om, at grusomhederne som Adolf Hitler stod for er på en eller anden måde sammenlignelig med det tema man diskuterer.

Har skulle slankekoncepter med specifikke mad-/aktivitetsvalg have hitleriske karaktertræk.

Pardon my french, mon capitane.  Magen til historieløshed, disrespekt for dem der reelt gennemlevede helvede på jord.

Selvom man ser bort fra de historiske facts om, at det er var grufuldt hvad der sket i “das 3. Reich”, så forurener sammenligningen mellem Hitler vs. slankekure i den grad debatten med de billeder som nu kommer til at være ens meddebattøreres hoveder.

Ønsker man reelt at debattere mærkelige koncepter, men ikke placere mærkelige visuelle grufuldheder inde i debatten, så må man gøre noget  en bestemt genre indenfor skønlitteraturen har en fantastisk evne til debattere/italesætte alvorlige emner uden at relatere til historiske fakta, hvor vi alle har en mening om var noget møj der skete og man bør tage ved lære af historien.

Genren hedder faktisk noget så eksotisk som: Science Fiction

Fordelen ved Science Fiction er, at de verdener man besøger netop ikke behøvedes nævne noget DenGyldneTrekant eller fattige coca-bønder i Sydamerika for at kunne berøre narkoproblematikker uden at man rent faktisk kan tillade sig i debatten om afhængighed og det grufulde deromkring at gå ud af en tangent som ville virke grotesk, hvis man tog nærværende konkrete eksempler frem.   Se fx et afsnit af Star Trek The Next Generation, hvor der i et væk bliver debatteret problemstillinger om mindretal, handicap, vietnamkrig, racisme, aldersdiskrimination og  “avancerede” samfundsstrukter vs. tilbagestående ditto.

StarTrek har så blot den “ulempe”, at historierne tit er blevet stærkt inspireret af andre ScienceFiction-univser og har fået sig en  StarTrek-kappe/uniform på for at komme med i StarTrek-universet.
Men ideen med, at tage stærke emner op  og give dialogen lov til at gå ud af en tangent uden at man får smækket historiske facts i hovedet, som vil forurene debatten…den er intakt og meget interessant.

This entry was posted in Ikke kategoriseret. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.