Tip 91: chokolade mindfullnes

Har du nogensinde spist chokolade? Naturligvis et åndsvagt spørgsmål. Du har sikkert over årene sat adskillelige kilo chokolade til livs.

Så lad mig omformulere: har du nogensinde spist chokolade med alle dine sanser fokuseret mod chokoladen?

Jeg tror det ikke.

Den næste gang du køber chokolade, så gør dig selv den lille bitte tjeneste at købe ét stykke (og én plade 250gram marabou er ikke ét stykke i den sammenhæng). Hvis du bor i København, så har du faktisk adgang til nogen ganske fornuftige chokoladeforretninger rundt omkring.

Peter Beier
og i Magasin har de deres egen produktion, samt Claus Meyers Deli.

I velassorterede supermarkeder rundt omkring kan du også finde rigtig god chokolade. Somersby er et ret kendt mærke indenfor kvalitetschokolade.

Det kan også bare være, at du kan finde andre chokolader som du opfatter som kvalitet…så køb det i mindre mængde. Der er chokoladekæden: frellsen, som har butikker over hele landet.
Såfremt du ikke har en chokoladebutik i nærheden og heller ikke kan finde noget god chokolade, så kan industriprodukter Fx Rittersport (findes også i små mængder) også bruges i eksperimentet

Et andet alternativ er, at du tager en helt almindelig chokoladebar og giver det et forsøg. Personlig vil jeg tro, at oplevelsen ikke bliver så intens med et industriprodukt eller et produkt du har spist meget af gennem tiden, hvorfor jeg foreslår nogen af de andre ting i forbindelse med eksperimentet.

Når du er klar til selve eksperimentet om at spise med alle dine sanser, så gør dig den tjeneste at bringe dig i en situation, hvor du kun kan sanse chokoladen og intet andet. Sluk fjernsynet, send ægtefællen ud af døren, lad opvasken stå, lad problemer på arbejdspladsen være på arbejdspladsen, i hele taget udeluk alle andre tanker og indtryk fra oplevelsen: chokoladen.

se på chokoladens emballage: farverne, formerne, designet.
prøv at røre ved emballagen: materialet, stabiliteten, fornem emballagens evne til at beskytte chokoladen.
giv dig tid til at åbne for emballagen. Hvad oplever du af lyd og duft…er det nogen af dine tidligere forventninger fra sanseindtrykkene som bliver indfriet.
se nu på chokoladen: farve, nuancer i forskelle, Lad øjnene undersøge chokoladen på form og farver.
Læg chokoladen fra dig et kort øjeblik og lad indtrykkene bundfælle sig i dit sind.
start forfra med at se på chokoladen. Er der mon noget du får øje på du ikke så før?
Rør ved chokoladen. Mærk dens bløde ydre, kanterne og de små ujævnheder som måtte være.
Ta chokoladen op til næsen og lad den søde duft af chokolade brede sig i dine næsebor. Bare lad duften gøre det. Du behøvedes slet ikke gøre noget voldsomt, træk vejret helt normalt gennem næsen, så vil duften komme med ind sammen med indåndingsluften.
Hvis du har brug for det, så kan du lægge chokolade fra dig igen og reflekter lidt over hvad du har oplevet alene ved de sansninger du netop har oplevet. Du behøvedes ikke. Det er helt dig selv som afgør hvad du har brug for.
Du er også velkommen til at gentage sansningen af duften fra chokoladen for at se om der er “noget nyt”. Det er dig der bestemmer om du vil.
Spændingen om selve spisningen af chokoladen kan også være blevet så stor i mellemtiden, at du ganske enkelt har brug for at tage en bid, så ta’ en bid. Mærk den blødhed fra berøringsindtrykket du har følte, mærk nu den modstand chokoladens skal giver, når du skal til at bide et stykke over. Lyt efter knækket, når dine tænder bryder chokoladen over.
Dine smagsløg fortsætter hvor din lugtesans gav slip…du kan smage alt det du duftede lige før. Smagen spreder sig i munden på dig. Den bløde hårdhed du har følt med dine fingre og tænder forvandles nu til en blødhed mens chokolade lægger sig på din tunge som en behagelig dyne på en kold vinterdag. Du gør klar til at lave den første synkebevægelse og synker. Nu vandrer chokoladen ned af spiserøret og du kan næsten ikke føle den mere. Og du har stadig mere chokolade.
Den tilbageværende chokolade ser nu lidt anderledes ud.
Måske er der noget ved den du ikke forventede.

Mon du kan opleve oplevelsen igen…..brug igen alle dine fem sanser: synet, følen, duften, hørelsen og smagen.

This entry was posted in Hjerne, Hjerte, Indkøbskurv and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.