crosstræner

Her til aften var jeg igen for første gang i længere tid en tur på crosstræneren.

 

egentlig en smule mærkelig, at jeg ikke gør det så tit, da turen er forbundet med stor nydelse fra første bevægelse. til sidste sekund i træningen, når sveden nærmest hagler ned af kroppen.  En rigtig god fornemmelse!

 

tror, at jeg vil tilbage til aktivitetsniveauet som jeg tidligere har haft.

Nulpunkt

Ok, endnu engang et indlæg om at gå tilbage til basisadfærden for at opnå vægttab.

Der har været alt for mange overspringshandlinger. for meget mad og snackprodukter, der lige skulle prøves.  Frokoster som blev spist i større mængder.  Og så den psykiske påvirkning af at være syg.

Jeg kan se på min kalender og når jeg mærker efter her nu…..at “energien” igen er tilstede at blive omsat til vægttab.  Den energi har jeg tænkt mig at tage.

Overskriften kalder jeg for nulpunkt, da jeg netop nulstiller alle de punkter jeg kan komme i tanker om som står i vejen for vægttab.

 

Wattmax…udemærket

En lidt lavere puls i dagens wattmax test end for tre måneder siden….og en højere hastighed, så snart jeg ikke “kan mere” i selve wattmax-testen.

Om det er signifikant forskellig i forhold til hinanden skal jeg ikke kunne sige, men jeg er også en smule ligeglad….bare jeg kommer på crosstræneren hver dag fra nu til den 27. juli.

17. juli 2011 RØD STREG vs. 22. april 2011 GRØN STREG

På niveau med sidste år

Sådan. Nu har jeg “indhentet” formen fra sidste år.

Denne gang viser jeg tabelformen, da 6 grafer oveni hinanden virker lidt uoverskuelig.

Forklaringen til tabellen er, at man i kolonnen med 2. maj 2010 ser, at jeg på 45 minutter kunne løbe[1] 8,46 kilometer. Det var før min pause fra crosstræneren den maksimale afstand jeg kunne klare på det træningsprogram.

Jeg kørte så programmet 28. februar 2011 igen, hvor jeg igen forsøgte at køre maks.afstand, men jeg havde altså kun kræfter til 7,26 kilometer.  Siden da er der gået slag i slag…..og her 2. maj 2011 blev afstanden til 8,66 kilometer.

Min træning 2. maj 2011 vil de kommende måneder være min nye “referencetræning”, når jeg kører Profi program 6.
Det betyder, at når jeg vil se om min form er blevet bedre i betydningen, at samme afstand med lavere puls, så vil jeg bruge 2.maj-træningen som “nulpunkts-måling”.

En anden målsætning for mig vil være, at kunne løbe 9 kilometer på 45 minutter i profi program 6 dvs. gennemsnitshastigheden bliver 12 kilometer i timen.

 

Budskabet af alle de tal og grafer jeg har vist:  Man skal ikke holde pause med sin træning i 6 måneder.  Det tager lang tid at opbygge samme form igen! for mit vedkommende ca. 3 måneder.

 

————-

1. Altså ikke løbe som udendørs løbetur, men ment som i den simulerede afstand, som træningen på en crosstræner simulerer.
?

sådan!

Hvis jeg ikke har fået en bedre kondition de seneste to måneder….så ved jeg sgu ikke hvad jeg har fået, da min puls ved samme arbejdsbelastning er ganske meget lavere!

 

rød kurve: 27. april; grøn kurve 2. marts

 

 

ja, der er lidt forskel i hastighedsprofilen….jeg kunne ligesom undervejs i træningen se, hvor det bar henaf….men så lige pludselig tæmmede jeg fartdjævlen for at se, hvor langt pulsen er kommet ned kommet i samme program. Og her er den så: pulskurven:

 

 

Man kan sige, at hvis jeg virkelig lavede en indsats for at følge præcis samme hastighed begge gange, så ville jeg her i dagens træning faktisk have en endnu lavere puls….men pyt med det.

Udstyret var det samme, programmet er det samme, musikken er den samme….alt hvad jeg kan sige er det samme er det samme….kun arbejdspulsen har fået et ordentlig nyk ned af!

Hold kæft, hvor er jeg glad!

 

Og glæden vil ingen ende ta’:
Kunne ikke helt lade være med at se på pulsprofilen fra 3. juni 2010 dvs. fra dengang, hvor min arbejdspuls var i den gode ende og før min crosstræner pause.

 

rød kurve: 27. april 2011; grøn kurve: 3. juni 2010

I ord kan man beskrive det sådan, at min arbejdspuls nu er på samme niveau som før min pause.
Eller sagt med andre ord: 6 måneders inaktivitet kræver 2 måneders evig tilbagevenden fysisk aktivitet for at opnå resultater fra før inaktiviteten.

Tænk så lige på, hvad det kræver, når man flere år ikke har dyrket noget nævneværdig motion?

konditionen…det går bedre

Ja, så har jeg været på crosstræneren igen for at lave en wattmax-test.

 

NB: den grønne kurve har en forkert dato i selve billedet. korrekt dato er 22. marts

rød kurve: 22. april ; grøn kurve 22. marts

 

Idag kunne jeg køre med 60 omdr/min 4 minutter længere end sidste gang (22. marts).
Og som det kan ses, at hastigheden efter jeg ikke kunne følge testen, så røg den aldrig under hastigheden på tidligere test.

Og den famøse pulsgraf:

 

Undervejs i dagens test, så holdt pulsen sig ganske nydelig under pulsen fra sidst.
På et tidspunkt sker kommer pulsen over 160 slag pr. minut…og holder sig deroppe. Det skal man dog lige holde sammen med, at hastighen altså også var noget højere.

Alt i alt:  Jeg er godt tilfreds.

Puls ned og hastighed op

Så kort kan det siges om dagens crosstræning. Billeder kommer senere.

Ja, på bare en måned er jeg blevet istand til at komme længere og ikke knokle så hårdt for det.

Over er bedre end under; Rød 26. marts & grøn 26. februar.

 

Og pulsen er faktisk heller ikke helt ringe for en måneds indsats:

Under er bedre end Over; rød 26. marts og grøn 26. februar

Og jeg grinede af mig selv

Igen idag tog jeg en tur på crosstræneren…..og jeg citerer James Brown:  I feel good.

Tog et program jeg lavet en del gange før. Et program som jeg fandt vha. noget googling efter træningsprogrammer og CTR 3.   Programmet har den velklingende tyske titel:  Profi-programm 6 og i modstands-niveau ser det sådan ud:

modstandsoversigt over profi program 6Og jeg syntes da også, at jeg gjorde det ret godt i forhold til sidste gange jeg kørte programmet.

 

  • 2. april 2010: 7,31 kilometer
  • 3. juni 2010: 7,21 kilometer
  • 28. februar 2011:  7,31 kilometer.

Helt fantastisk. Ikke nogen særlig signifkant forskel…….Hastighedsprofilen syntes jeg også ser acceptabel ud:

Kurver tæt på hinanden bedre end langt fra hinanden

Naturligvis kører jeg ikke på min 3. tur efter en længere pause oppe i det høje gear fra starten.  Det vil bare give en overbelastningskade i sidste ende. Og det kan jeg ikke have.

Jeg scrollede så lige lidt længere ned for at se pulsprofilen.

Lav kurve er bedre end høj kurve

 

Og der kan man så virkelig se, hvad en lang pause gør ved en arbejdspuls!  Fy da føj da da!
Fint nok, at jeg kunne holde en fornuftig hastighed, men min motor (læs: hjerte) skulle godt nok også knokle det meget mere!

Jeg skal da lige love for, at jeg er glad for, at jeg nu på egen krop og målinger kan se vigtigheden af kontinuerlig træning!     Tro da pokker, at jeg træt på mærkelige tidspunkter….og anden “knapsåfrisk-adfærd” som jeg ellers har lagt for dagen tidligere.

Godt jeg har gemt mine tal…..og laver nogen flere via træningen!

Det skal bemærkes, at tiden mellem den blå og grønne streg er 2 måneder, hvor der ligger mange crosstræner-sessioner mellem.  Mellem den grønne og røde streg er der ca. 8 måneder, heraf ca. 6 måneder uden nogen seriøs træning på crosstræner eller volleyball.

Jeg tror lige, at jeg tager en endnu tydligere test på onsdag.
Jeg kan se, at kurven fra april og juni viser, at formålet med træningen var, at køre samme hastighed…og se forskellen i pulsen.    Formålet med træningen idag var: at gennemføre.

Om det er videnskabelig skal jeg ikke kunne sige, da jeg ligesom ikke har nogen kontrolgruppe, men mon ikke man kan finde en eller flere langtids-studier som viser nogenlunde disse forhold.

Godt foråret er på vej!