vægttab og religion

tja, har man været på en eller flere stramme kostplans-kure, så har sandsynligvis mødt udtrykket  “at synde” i forhold til den plan man vælger at lade sig underkaste.

Det kan egentlig godt gøre mig lidt hidsig. På flere fronter.

A:  Mad er ikke noget helligt som man kan frasige sig hhv. opstille på en her er den evige sandhed, hele sandheden og kun sandheden.  Mad er noget helt almindligt, ja nærmest decideret jordisk i den ene eller anden form.

B: På vegne af religiøse mennesker bliver jeg også lidt stram i betrækket, da  ///synd/// er noget man laver overfor den gud eller det religiøse adfærds-regelsæt som måtte stå i en eller flere bøger.   Denne gøre mad til “forbuden frugt” er på sin vis en bagatellisering af handlinger som i deres oprindelse er at gøre noget forkert overfor den guddom, hvor konsekvensen for ///at synde/// kan medføre en evighed i helvede.   Sådan en egenskab har mad altså ikke!  End ikke når man ser på den aktuelle VTEC-bakterie.

C: Man ender med at være upræcis i sit sprogbrug, når man oppisker en stemning omkring ordinære gøremål.  Betragter man fx havearbejde som Guds straf til menneskeheden, jamen så er græsslåning, hæk-klipning osv osv da også et kæmpe åg at bære.  Tilgår man tilgengæld havearbejde med nogen mere neutrale – eller skulle man fristes til at sige: jordnære – beskrivelser af arbejdet, jamen så vil man opleve, at gøremålet ikke slemt, som hvis man brugte en masser farverige udtryk.

D: psykologisk set giver ///at synde/// også mere eller mindre ubevidst bagslag i form af, at man beskriver sig selv om man ikke kan slå til…og når nu man har spist lidt chokolade eller spist godt sommerens grill-mad (eller måske bare grill-mad).
Når man undlader denne selvpiskende udtryksform, så kan man istedet starte med at acceptere den lyst og trang man måtte føle for den mad, som man har i tankerne eller foran sig på tallerkenen*.

*: eller hvor i planlægnings-/tilberednings-fasen nu er maden henne.

Jeg kan kun endnu engang opfordre til, at man neutraliserer sit sprogbrug. Ikke til det kedelige, men til det mere præcise. Over tid vil man opdage, at ens tanker om mad bliver mere nøjagtig, hvorfor det også bliver nemmere at vælge konkret i nu’et, men også mere taktisk under indkøbsturen gennem supermarkedet.

Ordsprog om motion

Der er med stor sandsynlighed nogen som har tænkt tanken før mig, men nu kommer der i hvert fald noget jeg lige har syntes er en interessant tanke:

Den bedste motion man kan fortage er den, man laver igen.

Igen ikke hermed ment, at du laver den hver 4. måned, men over væsentlig kortere tidsintervaller fx noget så gruelig tæt som daglig….uuuuhhh hvor farligt. Not!

Fuck, intervaltræning, konditionT. ligeså, styrketræning er ligeledes lige så gyldig som alt mulig andet, holdsport kan også gøre tricket, har du lyst til at gøre noget på egen hånd…jamen så alene det at du gør det igen igen…jamen det er det bedste du kan gøre for din krop …..at gøre noget igen.

Just do it….again again.
Og nej, jeg har ikke aktier i Nike (øhhh, muligvis gennem pensionsordningen, men det har jeg så ikke kendskab til).

Sprogbrug om søndagen

Jeg ved flere lejligheder fortalt, at sproget – det sagte eller skrevne ord – har indflydelse på hvorledes du opfatter verdenen omkring dig. Ikke at man skal male hele verden lyserød, når der reelt er gråvejr. Samtidig skal fanden ikke males på væggen, når der ikke er nogen grund hertil.

Det gælder om at være præcis i anvendelsen af den mangfoldighed som sprog har.

Ved at korrekt benævnelse af fortidige, nutidige og fremtidige gøremål har du mulighed for at finde lige netop det værktøj som skal til at håndtere tingene fremadrettet.

Du har sandsynligvis været på en eller anden slankekur på et eller andet tidspunkt i dit liv (måske flere 🙂  ). I forbindelse med den slankekur har der sikkert været en opremsning af tilladte og forbudte ingredienser.
Har du lagt mærke til, at de gange du har spist noget fra den forbudte liste, så har du “syndet”.

Prøv lige at fundere lidt på hvad det vil sige: at synde.

.

.her er plads til dine tanker (skriv dem bare i kommentarfeltet 🙂  ).  Siden vi er i cyberspace, så er der masser af plads.

.

.

.

For mig er det at synde en ret voldsom overtrædelse af regler som en gud har pålagt dig hhv. som du vælger at følge.
At spise noget fra en menneskeskab forbudt-liste…er ikke en synd…. Vi taler jo ikke om, at du bliver smidt ud af paradiset ved at spise forbuden frugt eller noget i den stil.

En anden konsekvens af et voldsomt sprogbrug er, at man overdramatiserer en given situation. I kender det fra nyhedskanalerne, hvor man nærmest “pisker en stemning op” på selv den banale situation.

Det skal naturligvis heller ikke være kedeligt at beskrive ens situation…men der er sproget heldigvis ret fleksibel.   Ord er der heldigvis mange af.

tanker om ….ord og udtryk i forbindelse med vægttab

Lad mig slå en ting fast med 28tommer søm:  varigt vægttab er ikke noget man “bare lige” laver.

Det er utrolig fristende at ønske et hurtigt fingerknips og vupti, så er hvepsetaljen synlig; mavemusklernes indpakning er forsvundet og igen vises en nydelig sixpack; kærlighedshåndtagene er svundet ind osv osv osv.

Denne higen efter “instant gratification” eller på dansk: øjeblikkelig tilfredsstillelse gør også, at man i sit tankesæt og ordvalg har en tendens til at være noget bombastisk.

kamp

Nu har jeg fulgt med i overvægtsrelaterede debatfora efterhånden i 8-9 år og et udtryk kommer igen og igen:  kampen mod kiloene.
Jeg syntes helt ærlig, at man lige bør filosofere på hvad en kamp egentlig er for en størrelse. I min artikel om sproget giver jeg nogen indledende bemærkninger om netop kampen og jeg kunne naturligvis vælge at fabulere lidt mere om kampen, men jeg tror, at mine læsere har fundet ud, at jeg ikke bryder mig om at bruge kamp i forbindelse med vægttab.

Alternativer til kamp kunne være:  proces, beslutning, handling eller måske et rigtig langt ord – ok, hjemmekonstrueret – vægttabsfremmende adfærdsmønster.
I denne sammenhæng bør man så lige huske, at det ikke er nok, at fjerne selve udtrykket kamp med alternativerne….der følger en masse associationer med de enkelte ord. De er ligeså vigtige som selve ordene.

at synde

begrebet at synde er også et af disse udtryk som bliver udvandet, når det bruges i forbindelse med vægttab. Synde og afarter af udtrykket er noget man gør i en religiøs sammenhæng overfor sin gud. Jeg er ikke særlig religiøs af mig, men forstår nu alligevel ikke at blande religiøse udtryk ind en mere jordisk beslutningsrække, hvor ens liv er i centrum..og ikke guden.

Alternativer til  at synde kunne være: afvige,  sætte på hold, omprioritere, eller et lidt længere udtryk: har en enkelt situation undladt at udføre vægttabsfremmende adfærd.
Igen ikke noget med bare at fjerne selve udtrykket at synde.  Alt hvad der ligger i slipstrømmen på synde skal også slippes.


www.de3faktorer.dk

Motion [engelsk udtale]

så lad os lege lidt med sproget igen.  Når nu du hader motion [dansk udtale].   Hvad med så bare at lave bevægelse (oversættelse af det engelske motion).

I bund og grund går det ud på det samme, tilgengæld kan man ved lege lidt med ordene få nogen andre associationer til kerneaktiviteten: at bruge sin krop aktivt.

Det er fuldstændig ligegyldigt om vi taler: agility, bowling, curling, dans, enkeltstart (cykling), frisbee, golf, højdespring, ishockey, judo, kajak, længdespring, M-bold, netbold, orienteringsløb, petanque, Qianball, rugby, squash, trampolin, udspring, volleyball, wrestling, x, yoga, æggeløb, Øvelser på gulv, å.

(listen er lavet ud fra at få så mange forskellige sportsgrene med som mulig…og de bogstaver som ingen sportsgren har, der har jeg ikke kunne finde en sportsgren).
Tak til Inger for 5 af sportsgrenene

Bare den lille forskel, at du ikke sidder på en stol, men bruger dine arme, ben, torso og hoved i en aktivitet, der gør at du bevæger dig fra et punkt til et andet i en hastighed som er fx gang-hastighed.

Tilladt vs. forbudt

Alt er tilladt!

Lyder det ikke bare herligt og skræmmende på samme tid.   Der er slet ikke nogen rammer for hvad man må indtage af ingredienser.

Hvorfor skriver jeg   alt er tilladt.    Jo, det gør jeg fordi at vægttab ikke er som færdselslovgivning, hvor der er fyldt med påbud og forbud fx §41:

§ 41. Et køretøjs hastighed skal til enhver tid være afpasset efter forholdene med særligt hensyn til andres sikkerhed. Den kørende skal herved tage vej-, vejr- og sigtforholdene, køretøjets tilstand og belæsning samt færdselsforholdene i øvrigt i betragtning. Hastigheden må aldrig blive større, end at føreren bevarer fuldt herredømme over køretøjet. Der skal kunne standses på den strækning af kørebanen foran køretøjet, som føreren har udsyn over, og foran enhver hindring, der kan påregnes. Ved nedblænding fra fjernlys (langt lys) til nærlys (kort lys) skal hastigheden før nedblændingen tilpasses de nye sigtforhold.

Jeg vil snarere sige, at vægttabsprocessen foregår lidt ligesom straffeloven, hvor der rent sproglig heller ikke er forbud/påbud, men konsekvensbeskrivelse fx §288

§ 288. For røveri straffes med fængsel indtil 6 år den, som for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved vold eller trussel om øjeblikkelig anvendelse af vold

1) fratager eller aftvinger nogen en fremmed rørlig ting,
2)
bringer en stjålen ting i sikkerhed eller
3) tvinger nogen til en handling eller undladelse, der medfører formuetab for den overfaldne eller nogen, for hvem denne handler.

På samme måde med indtagelsen af en chokoladebar.   Det er ikke spor forbudt.   Det har nogen konsekvenser.   Man vælger i bund og grund selv om man vil udsættes for de konsekvenser.

Indtagelse af 50 gram chokolade bliver “modregnet” i 18 minutter crosstræner.
eller
For etablering af vægttab bør du kun indtage ca. 2000 kalorier; 50 gram chokolade fylder over 10 procent af disse 2000 kalorier.  Konsekvens: Du har ikke “råd til” at spise andre ingredienser som gavner mæthedsfornemmelse og andre effekter som understøtter processen.

Skal man grine eller græde

Nu har jeg de sidste 2 uger prøvet at finde en grimasse der kan passe.
Jeg blev simpelthen målløs over følgende udsagn:

“Vi er ikke ernæringsforskere. Vi er en købmandsbutik med holdninger. Der er da en pointe i kritikken, men vores udfordring er at drive en forretning, samtidig med at vi hjælper danskerne. Vi ville miste mange kunder, hvis vi pludselig tog alle usunde varer af hylderne,”
citat fra forbrugerpolitisk direktør Mogens Werge (COOP) udtalt til: Tv2nyhederne, den 29. januar 2009

Citatet bliver bragt i forbindelse med kritik af, at supermarkederne har særtilbud, som favoriserer storkøb af slik, sodavand og andre usunde varer.

Lad mig komme med nogen ledetråde:

Mogens siger, at de ikke er ernæringsforskere…men en købmandsbutik.  Hvilket i og for sig er ganske korrekt. En købmandsbutik skal naturligvis tjene penge eller holder jo op med at være købmandsbutik inden længe.  Ganske forståelig.
I samme åndedrag siger manden også at, man skal hjælpe kunderne og at de har holdninger.
Åbenbart kun holdninger indtil man ser på salgstallene og dækningsbidrag (bemærk den sindrige opstilling af men’et i citatet…og hvad er det man plejer at sige om sætningens budskab vs. hvor men’et er placeret 🙂 )

Hvordan er det at hjælpe kunderne, at lave stortilbud og mængderabatter på usunde fødevarer (Mogens giver selv udtryk for, at han ved hvad det er for fødevarer, der er usunde…sjovt nok, når nu han ikke er ernæringsforsker, men det er så en lidt anden debat).

Derudover går Mogens over i forsvarspositionen om, at tage kritikken helt ud i det ekstreme med, at han fortæller om at miste kunder når alt det usunde er fjernet.

Hvad med bare placere varene anderledes i butikken. Kunderne skal jo nok komme, hvis det er de usunde varer de vil have.  De kunder som vil have sunde varer vil sådan set komme oftere, da det er nemmere at finde de sunde varer, når nu de usunde varer bliver stillet mere af vejen.
((((hov, det var vist en ide jeg allerede havde i november 2007)

sagt på en anden måde:  Hvor langt rækker COOPs holdning om at hjælpe kunder med at få et sundere valg af fødevarer…..de har jo tilsluttet sig den fornemme 13punkts-plan, som gælder store dele af detailhandlen.

Se så at komme igang. Sæt handling bag holdningen. Ellers er det bare varm luft!

NB:  Hvorfor i hele taget opfinde en nøglehuls-ordning, når nu fødevarestyrelsen har en nydelig   spismest, spismindre og spismindst ordning.       Fjern nu bare alle de der selvopfundne mærker (nøglehuller, GDA og hvad der ellers er som forvansker reel næringsinformation) og brug noget som er nemt at forstå